fallback

Преглед на печата за 7 април

08:24 | 07.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

КС забрани на кабинета сам да прекроява бюджета

в. Новинар

Конституционният съд обяви за противоконституционни три от общо четирите спорни текста в закона за тазгодишния бюджет, които парламентът гласува в началото на миналия декември. Това се вижда от сайта на институцията, като решението е било взето миналата сряда. Още при гласуването на бюджета от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд, тъй като в сегашния си вид законът позволява правителството да променя бюджета без одобрение на парламента, което според тях е недопустимо. Подготовката отне на опозицията няколко седмици и делото бе образувано на 14 януари.

Борисов заплаши с уволнения заради застрахователни договори на енергийните фирми

в. Дневник

Държавните енергийни компании са сключили предсрочно договори със застрахователни дружества, съобщи премиерът Бойко Борисов и нарече това "явна далавера".

Споразуменията били за пет години и само договорът с НЕК бил за 100 млн. лв. "А АЕЦ "Козлодуй", а мините? Съжалявам, че всеки ден, където и да пипна, излиза жива далавера", заяви още Борисов през журналисти след след пускането на специалната подземна машина, която ще прокопае втория лъч на метрото в София.

Юруков бил маша на Станишев за заменките

в. Стандарт

В прокуратурата вече са предадени допълнителни материали, по които се работи във връзка със заменките на гори, каза земеделският министър Мирослав Найденов при откриването на Седмицата на гората в Пловдив. Очаква се да се повдигнат допълнителни обвинения, защото бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков не е измислил сам престъпната схема и е ясно, че някой му е нареждал какво да прави, каза Найденов. "Не може с пръст да се посочи един виновник, а останалите ни лук яли, ни лук мирисали", заяви той. Според Найденов вина има цялото предишно правителство, защото решенията за крупните замени от над 100 дка са вземани колективно от кабинета.

Спор за бонуси за неработеща европрограма

в. Дневник

Отварянето на схемите за технологична модернизация на предприятията по оперативна програма "Конкуретноспособност" се бавят и няма яснота кога ще започнат. В същото време напрежението в междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), която отговаря за отварянето на схемите, расте.

Причината е, че служители са били отрязани от двойните заплати за март заради несвършена работа, докато в същото време новият изпълнителен директор на агенцията Марияна Велкова може да получи тройна заплата за добре свършена работа. Това сигнализираха потърпевши. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев не беше запознат със случая, а от министерството на икономиката не отговориха до редакционното приключване на броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 09.09.22 г.
fallback