fallback

Трайков: Строителството на АЕЦ Белене може да започне през 2011 г.

Ако всичко върви добре, през 2014 г. първият от двата блока на АЕЦ Белене ще влезе в експлоатация, смята икономическият министър

10:17 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Строителството на АЕЦ Белене може да започне през 2011 г., „ако ни се отдаде на реализираме всички планове“, е заявил вчера при посещението си във Вашингтон министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Трайков този проект е „много болезнен“, главно заради усложненията около реализацията му. Те са възникнали основно заради икономическата криза.

Сега, по думите на българския министър, България „търси стратегически инвеститор“, след като през есента на миналата година германският концерн, който беше избран за такъв с 49% бъдещо участие в проекта, се оттегли. „Мисля, че в средата на април ще решим този въпрос“, допълва Трайков, цитиран от агенцията.

По оценката на министър Трайков, „ако всичко върви добре, строителството на АЕЦ Белене ще започне през 2011 г., а през 2014 г. първият от двата блока на централата ще влезе в експлоатация“.

За изпълнител на проекта АЕЦ Белене е избрана руската компания „Атомстройекспорт“. Очаква се, че руската страна ще финансира строителството до избор на стратегически инвеститор чрез специално създадена проектна компания.

Предварителните разчети са, че за тази и следващата година в АЕЦ Белене ще бъдат вложени общо около 1,9 млрд. евро. В същото време, руската страна разчита, че след избор на компания стратегически инвеститор, средствата ще й бъдат възстановени от нея. Посоченото беше договорено по принцип при посещението в София в средата на февруари на руския министър на енергетиката и ръководителя на руската държавна корпорация Росатом (в който влиза и Атомстройекспорт).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
fallback