fallback

Преглед на печата за 6 април

07:53 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

60-те антикризисни мерки няма да запълнят дупката в бюджета в. Сега

Правителствените мерки най-накрая придобиха завършен вид - предлагат се цели 60 мерки, които се очаква да "подкрепят" заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция.

Целият шум през последните седмици беше посветен на един единствен проблем - ще закърпим ли бюджета или не? Именно заради този въпрос се състояха и всичките тези заседания, обсъждания и изказвания. Дупката в бюджета бе изчислена на 1,6 млрд. лв. и правителственият документ трябваше да я запълни. По наше скромно мнение, тази задача не бе постигната - документът изгуби своя фокус върху бюджета и така предложените мерки няма да донесат очаквания ефект от около 1,6 млрд. лв., пише в седмичния си анализ Институтът по пазарна икономика.

Строежът на отсечката от "Тракия" ще започне едва наесен в. Сега

Изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора на магистрала "Тракия" няма как да започне преди началото на есента, заяви пред "Сега" зам. транспортният министър Ивайло Московски. Изграждането бе спечелено на търг от Обединение "Магистрали Трейс". То ще бъде финансирано от оперативна програма "Транспорт" на ЕС и ще струва към 138 млн. лв.

Изказването на Московски е в разрез с думите на зам.-министъра на регионалното развитие Георги Прегьов, който обеща строителството да започне през май. Проблемът е, че одобряването от ЕК на т.нар. апликационна форма за отсечката ще отнеме 6 месеца, а тя още не е пратена в Брюксел. Това забавяне най-вероятно ще оскъпи строителството, за което предупреди преди време и шефът на "Трейс" Николай Михайлов.

Токът от ВЕИ поскъпва в. Новинар

Електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), поскъпва с 1,96 процента от началото на този месец, показва решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ежегодно в края на март държавният регулатор преизчислява стойността на електричеството от възобновяеми източници. По данни на ДКЕВР електрическата енергия, произведена от ВЕИ до октомври 2009 г., заема 8,4 процента от потреблението в страната. Най-голям дял заема електричеството, произведено от водни централи, следвано от тези вятърните и фотоволтаичните.

Екскурзии за хапчета в. Стандарт

Българите го удариха на аптекарски туризъм. Лекарствата у нас в момента бият по цени всички съседни държави. Затова е много по-изгодно да отидеш до Солун или Букурещ, за да набавиш нужните хапчета за цялата фамилия. Прахче аулин струва средно 1,55 лева у нас, докато в Румъния може да се намери за 75 стотинки. Антибиотиците също са драстично по-евтини. "Дадох 30 лв. за зинат в Русе, а в Гюргево го продават по 8 лв.", обяснява 40-годишният Светлозар Димитров.

Хит сред младите българки, които искат да забременеят ин витро, е да си купуват инжекции с хормони отвъд Дунав. Курс с "Гонал-F" у нас излиза около 2 бона, докато там е с 500 лв. по-евтино. В Пиринско пък от години пазаруват само от аптеките в Гърция и Македония. Имодиум от Солун например излиза 2 лв., а у нас е почти три пъти по-скъп.

Гръцката верига "Пъбликуърлд" се оттегля от България в. Дневник

След пет месеца на българския пазар гръцката верига за технологични продукти, музика и филми "Пъбликуърлд" (Publicworld) съобщи в края на миналата седмица, че приключва изцяло дейността си в страната, като затваря и първия си и единствен за момента магазин във Варна.

Това неизбежно и абсолютно наложително решение е основано на резултатите от първите пет месеца дейност и е директно свързано с несъвместимостта на новаторската концепция на Public с текущите нужди на българския пазар, се казва в съобщението на компанията. Друг фактор е общата рецесия на пазара заради международната криза, която значително е променила навиците на потребителите. Компанията стъпи на българския пазар през ноември миналата година с намеренията да инвестира над 10 млн. евро в страната. Тя отвори първия си магазин на 6 ноември във Варна, а през април тази година възнамеряваше да отвори такъв и в София.

Бизнесмени летят със самолета на Бойко в. Стандарт

Правителствените самолети, освен да возят държавните мъже, може да бъдат наемани за извършване на бизнес граждански полети. Така в условията на криза Авиоотряд 28 няма да чака само на държавната издръжка, а ще може да финансира свои дейности като поддържане квалификацията на пилотите и други. Това съобщи изп. директор Пенчо Пенчев. Единствената пречка е, че авиоотрядът не е регистриран по търговския закон, за да получи лиценз за авиационен оператор.

Антимонополната комисия е удвоила глобите си през 2009 г. в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоби от 14.4 млн. лв. за нарушения на свободния пазар през изминалата 2009 г., показва докладът на институцията, представен за разглеждане в Народното събрание. Показателят е двойно по-голям от 2008 г. Според доклада 11.7 млн. лв. са санкциите за нелоялна конкуренция, а останалите пари са за злоупотреба с монополно положение, необявени сливания и придобивания, както и за картели. От документа не става ясно каква част от глобите са действително събрани от антимонополния орган и са постъпили в бюджета.

Най-честите нарушения по закона за защита на конкуренцията продължават да бъдат свързани с имитация на стоките или услугите на конкурентите и нелоялно привличане на клиенти, пише в доклада. От контролната институция отчитат, че нараства и броят на разследванията в областта на забранената реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 02.09.22 г.
fallback