fallback

България и още 10 страни от ЦИЕ на среща по сигурността с Обама

Срещата е планирана за следващата седмица в Прага, ще се обсъждат „специфични за региона проблеми“ и приносът към дейностите на НАТО

11:46 | 03.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Малко след Великденските празници американският президент Барак Обама ще се срещне в Прага с 11 държавни ръководители от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се казва в разпространена информация от Белия дом.

Срещите ще са с включените в НАТО България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

В разговорите с регионалните лидери Обама планира да „признае техния принос (за дейността на НАТО), да обсъди специфични за ЦИЕ проблеми и това как регионът може да продължи да допринася не само за европейската, но и за глобалната сигурност“. Това става ясно от изказване пред Ройтерс на говорител на администрацията на американския президент.

„Той (Обама) оценява много това, че 11-те членки на НАТО от региона се съгласиха за провеждане на разговорите“, допълва говорителят.

В четвъртък следващата седмица Барак Обама ще има среща в Прага с руския президент Дмитрий Медведев за подписването на споразумението за удължаване на договора за ограничаване на стратегическите и настъпателни военни сили, известен с абревиатурата START. Документът предвижда съкращаване на арсенала на двете държави с около една трета от максимума, който е бил договорен между Джордж Буш и Владимир Путин през 2002 г.

Разговорите с лидерите от 11-те държави от ЦИЕ са предвидени за четвъртък вечерта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 03.09.22 г.
fallback