fallback

Костов: Само около една трета от антикризисните мерки са добри

Според него сред мерките, които едва ли ще се изпълнят, е набирането на допълнителни приходи чрез съкращения в администрацията

14:37 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Само около една трета от антикризисните мерки на правителството, обявени вчера, са добри, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред журналисти в парламента, без да посочва кои точно мерки има предвид.

Според него сред мерките, които едва ли ще се изпълнят, е набирането на допълнителни приходи от около 450 млн. лв. чрез съкращения в администрацията.

Друга неподходяща според него мярка е набиране на средства чрез ускорена продажба на квоти на вредни емисии. Тази продажба няма да стане бързо, а в рамките на тази и следващата година и освен това получените средства могат да се използват само за финансиране на дейности, свързани с опазване на околната среда, заяви Костов.

Позицията му е коренно различна от тази на финансовия министър Симеон Дянков, който нареди точно тези две мерки сред най-важните.

Чрез продажбата на миноритарни дялове на държавата във фирми ще се съберат средства, които са за финансиране на бюджетния дефицит, каза още Костов.

По думите му 60-те мерки „като цяло са рискови и показват страха от реформи, който е по-голям от страха от кризата“.

Другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че е добре, че не се вдига ДДС, но е проблем това, че се предвижда навсякъде да се режат разходи, а не само там, където те не са ефективни.

Кабинетът би трябвало отсега да се готви за актуализация на държавния бюджет в средата на годината, а не „тогава да се действа на пожар“, подчерта Димитров.

Той каза още, че няма как да не се изпълнят задълженията на държавата по вече коректно сключени договори с фирми, независимо дали към момента са заделени средства за това, като изплащането на задълженията би могло да се разсрочи и за следващата година.

Димитров определи посочените досега мерки като „първата стъпка, но е необходима истинска антикризисна програма, защото в противен случай може да се стигне до висок ръст на безработицата и фалит на много фирми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 03.09.22 г.
fallback