fallback

Европейската здравна карта няма да е задължителна

Здравната карта вече е само препоръчителна, решиха депутатите

13:01 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изискването при пътуване в страни от Европейския съюз (ЕС) българските граждани да имат т.нар. Европейска здравна карта отпадна.

Здравната карта вече е само препоръчителна, а не задължителна, след гласуването днес на първо и второ четене на съответните изменения в Закона за здравното осигуряване.

Задължителната здравна карта беше въведена през декември 2009 г.

Отмяната беше предложена от депутати от Синята коалиция и беше подкрепена единодушно от всички народни представители.

Мотивите за отмяната са, че такова изискване няма в другите страни членки. Освен това въведеното задължение е нарушавало основния принцип за свободно движение на гражданите в ЕС само с наличието на лична карта.

Депутатът Вальо Шарков (Синята коалиция) все пак коментира, че европейската здравна карта е препоръчителна, защото улеснява изплащалите редовно здравните си вноски при нужда от лечение в друга страна членка.

От Коалиция за България предложиха от следващата година на здравноосигурените лица с вече издадени здравни карти (които важат една година) автоматично да им бъдат издавани нови европейски здравни карти, без да се налага отново да попълват документи за това. Представители на парламентарната здравна комисия заявиха, че ще се направи всичко възможно мярката да бъде въведена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
fallback