fallback

Законова промяна свива състава на ДКЕВР

Предвижда се сегашният 13-членен състав да бъде намален до 7-членен

12:34 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да няма заместник-председатели, предлага правителството с промени в Закона за енергетиката, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Предвижда се сегашният 13-членен състав да бъде намален до 7-членен, като включва председател и шестима членове. Те ще имат право на максимум два последователни мандата. Комисията се задължава да публикува своите решения в интернет страницата си, а не както досега - в бюлетин, с което се очакват „значителни финансови икономии“.

Предвидено е да се удължи до края на 2011 г. срокът за изкупуване на електроенергия, произведена от съществуващите ТЕЦ с комбинирано производство, без постигнати показатели за високоефективност.

Това е наложително, тъй като в страната все още не са налице условия за задоволяване потребностите от топло- и електроенергия за отопление, ако задължението отпадне, посочват вносителите.

В същия срок се предвижда изкупуване и на електроенергията, произведена над количеството електрическа енергия от комбинирано производство (т. нар. „принудена електрическа енергия“), като до края на настоящия регулаторен период цената й е по договаряне, а от 1 юли 2010 г. - по индивидуални разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 05.09.22 г.
fallback