fallback

Започва дебатът на предложението за отстраняване на президента

Независимите депутати, избрани с листата на РЗС, няма да подкрепят искането за прекратяване правомощията на Първанов

11:27 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

В 11.30 часа днес започва обсъждането в парламента във връзка с предложението на народни представители за снемане на пълномощията на президента Георги Първанов поради, както се твърди в мотивите, нарушаване на Конституцията.

Самото обсъждане на процедурата, по която ще се води дебатът, продължи тази сутрин около час и половина, тъй като народни представители от различни парламентарни групи изтъкнаха, че подобен дебат в парламентарна зала ще се води за пръв път в новата история на България.

Лютви Местан посочи, че в случая трябва да се има предвид, че Народното събрание претендира за отнемане на правомощия, които то не е дало, както при избиране на правителството, а те са дадени от народа.

По предложение на народни представители от Коалиция за България и председателя на Народното събрание Цецка Цачева бяха променени първоначалните текстове, в които фигурираше израза „предложение за прекратяване на пълномощията на президента“, като този израз беше заменен с „провеждане на обсъждане и гласуване по чл. 103 от Конституцията на България“. Такова е и официалното наименование на днешния дебат. Член 103 разглежда именно действията на съответните държавни органи при възникване на процедура за искане за отстраняване на президента на републиката.

Трите етапа на процедурата по евентуално отстраняване на президента са: събиране на подписи от поне една четвърт от народните представители, т.е. 60 човека, които подкрепят това предложение; обсъждане на предложението в Народното събрание, което приключва с гласуване. В случай че „за“ предложението гласуват 161 народни представители, т.е. две трети от всички плюс един, то предложението ще стигне до Конституционния съд на страната, който всъщност ще реши дали президентът е нарушил Конституцията. В случай че „за“ гласуват по-малко от 161 народни представители, процедурата се прекратява.

Към момента в парламента не присъстват нито президентът, нито министри.

Междувременно стана известно, че независимите депутати, избрани с листата на РЗС, няма да подкрепят искането за прекратяване правомощията на президента. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на партията Атанас Семов, цитиран от БТА.

Според РЗС премиерът Бойко Борисов е подменил мотивите за импийчмънт на държавния глава и се стреми да получи вот на доверие за „провалящото се правителство“. Партията не желае да се причислява към несъществуващи четворни коалиции, не участва в управлението и не подкрепя кабинета, подчерта Семов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
fallback