fallback

Вдигат ДДС, ако не се развалят необезпечените договори*

До 15 дни държавата плаща 550 млн. лв. дългове към бизнеса

10:46 | 31.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Ако не се развалят необезпечените договори за 2 млрд. лв., отиваме и на вдигане на ДДС, което сега остава на 20%.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

В понеделник беше съобщено за образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от предишния кабинет за сключване на договори за над 2,15 млрд. лв., за които не е осигурено финансиране.

Според коментари на самите управляващи обаче (министърът на реигионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, бел. ред.) едва ли някой ще бъде осъден заради сключването на тези договори, тъй като трудно може да бъде носена отговорност за това, че липсват пари в следващи бюджети.

„Съгласих се ДДС да остане 20%, независимо, че вътрешното ми убеждение е, че трябва в годините да намалява, заяви Борисов. Той отбеляза обаче, че при това наследство, при тези финансово необезпечени договори за над 2 млрд. лв., ако правителството не съумее да ги развали, ДДС ще бъде вдигнато. „Всичките на тази маса са информирани, че няма да ги питам, а ще вдигнем ДДС.“

В същото време премиерът каза още днес, че е разработена схема за плащане на държавни задължения към бизнеса и до 15 дни той ще получи 550 млн. лв. през Българската банка за развитие.

Финансовият министър Симеон Дянков пък съобщи, че антикризисните мерки са договорени и ще бъдат приети на днешното заседание на Министерски съвет. Към момента обаче не бяха представени официално никакви решения от управляващите въпреки изнасяната информация от синдикати и работодатели.

„Сега правителството и социалните партньори са принудени да правят кризисни мерки, защото времето, в което е трябвало да се правят антикризисни мерки, е било проспано от предишното правителство. Ако тристранният съвет беше работил по този начин преди, нито един от договорите с електроразпределителните предприятия (ЕРП), с „Енел“ и хиляди подобни, нямаше да бъде факт и държавата да губи от това. Държавата няма да получи дивидент от ЕРП, защото така е предвидено в наследените договори от тройната коалиция“, заяви премиерът.

След Великденските празници Националният съвет за тристранно сътрудничество ще продължи да дебатира останалите мерки, каза премиерът. По думите му очакванията са от приетите до този момент мерки в бюджета допълнително да влязат 1,6 млрд. лева. 

След като днес правителството приеме мерките за излизане от кризата, още утре те ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи премиерът. В отговор на въпрос той каза, че срокът на действие на 60-те мерки ще зависи от това как се движат финансите и икономиката.

При това наследство няма как да бъдат вдигнати пенсиите, каза в отговор на въпрос премиерът Борисов. Той припомни, че предишното правителство е предвидило високи пенсии, но изплащането им е започнало при това правителство. „При тези разчети и при това, което сме заварили, няма как в момента да бъдат вдигани пенсиите“, заяви Бойко Борисов.

*Допълнено към 12:05

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 06.09.22 г.
fallback