fallback

Преглед на печата за 31 март

08:17 | 31.03.10 г.

Правителството очаква 390 млн. лв. дивидент от ЕРП-тата в. Сега

Държавата е поискала 390 млн. лв. дивидент от електроразпределителните дружества и в момента чака те да бъдат изплатени. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "Сега". От приватизацията на ЧЕЗ, EVN и E.ON през 2004 г. досега държавата не е получавала дивидент, въпреки че държи 33%. Начислената сума до края на 2008 г. обаче бе 190 млн. лв. "Поискали сме всичко, чакаме, това ви казвам", отсече Борисов, след като огледа на място рехабилитиран багер на "Мини Марица-изток" ЕАД.

И пенсионерите ще пострадат от антикризисните мерки в. Сега

Увеличението на вдовишките добавки за пенсии от 20 на 25% и изплащането на до 50 лв. на хората над 75 г. с пенсии до 300 лв. ще се отложи с година. Това заяви вчера пред "Сега" шефът на БСК Божидар Данев след поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Мярката е предложена от правителството и е подкрепена от синдикатите. Така от бюджета на НОИ ще се спестят 142 млн. лв. "Това е една от най-безболезнените мерки, защото касае права, които още не са ползвани. Всички останали отнемат права", коментира управителят на НОИ Христина Митрева.

Митниците са безсилни пред контрабандата на цигари в. Сега

Контрабандата на цигари се е качила с 10-15% през 2009 г., а тази ще се увеличи още заради шоковото вдигане на акциза. Митничар №1 Ваньо Танов призна, че битката с нелегалния цигарен внос върви най-трудно.

"Има изследвания, според които при увеличаване на акциза с 10% физическите обеми падат с 4%", обясни вчера пред БНТ Танов. Това значи, че и тази година може да се очаква нов спад на легалните цигари с нови 10%. Макар да няма точна статистика, е ясно, че голяма част от намалението означава ръст на сивия сектор. Според Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия цигарената контрабанда у нас е към 50%. Т.е. тя може да се качи до рекордните 60%. Хазната ще загуби от невнесен акциз и ДДС към 600-800 млн. лв.

Лизинговите компании намериха нов пазар за активи втора ръка в. Дневник

Лизинговите компании намериха нов пазар за активи втора ръка, иззети от клиенти с нередовни плащания - реализират ги в чужбина. Тенденцията се е оформила от началото на годината. Това казаха за "Дневник" представители на лизинговия сектор. Купувачите са от Германия, Белгия, има и от страни извън Европейския съюз.

Интереса от чужбина е основно към транспортни средства и луксозни леки автомобили. Продажбите се реализират или чрез участието на лизинговите компании тук в международни търгове за активи втора употреба, които се провеждат в Холандия и Германия, или чрез директни фирми посредници, които идват в България и обикалят лизинговите компании.

Липсва интерес към създаване на технологични паркове в. Дневник

Десет месеца след обявяване на приема на проекти за създаване на технологични паркове в министерството на икономиката не е постъпил нито един проект. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова на конференция, посветена на перспективите за развитието на оперативната програма "Конкурентоспособност на българската икономика".

Бургас в паника за Нефтохима в. Стандарт

Паника, че затварят "Лукойл Нефтохим", разтърси Бургас. Според слуховете руската компания майка възнамерявала да затвори комбината. Огромната рафинерия щяла да бъде редуцирана до складова база, а производството - изнесено изцяло в Румъния. Според друга мълва пък мощностите щели да бъдат изнесени поетапно в Хърватия. Такива бяха намеренията на "Лукойл" още при приватизацията на бургаския завод преди 11 години, твърдят запознати със сделката от 1999 г.

Притесненията на местните хора се засилиха на 31 януари, когато рафинерията спря за планов ремонт. В първите дни на март преработката на нефт отново тръгна. Работниците обаче са на нокти. Ако страховете им се сбъднат, спирането ще повлече невиждани досега фалити на стотици фирми, обвързани с производството на нефтената рафинерия.

Напрежението нарасна, след като вчера президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов дойде на изненадваща визита в София. Той остана у нас няколко часа, срещна се с шефа на българската компания Валентин Златев и отпътува. Визитата е рутинна, Алекперов дойде на съвещание, съобщиха от пресцентъра на "Лукойл". Оттам категорично отрекоха намерения за спиране или преместване на комбината.

Затварят “Брикел” до 2 седмици в. Стандарт

Фабриката "Брикел" и прилежащият ТЕЦ в комплекса "Марица-изток" може да бъдат затворени до 2 седмици, стана ясно на среща на областната тристранка в Стара Загора. Според комплексното разрешително на "Брикел" ЕАД работните часове на дружеството изтичат след 14 дни и така производството трябва да спре, за да се спазят екоизискванията на ЕС. Това ще остави без работа близо 2000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:50 | 08.09.22 г.
fallback