fallback

Рош България: Спазили сме законовите процедури

От фирмата посочват, че предложената от тях цена за ваксината Тамифлу отговаря на изискванията на нормативната уредба

19:17 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фирма Рош България ЕООД е спазила напълно всички законови рамки по отношение подсигуряването на Тамифлу при обявената процедура от правителството на България.

Това се посочва в специално изявление на дружеството във връзка с повдигнатото обвинение срещу министъра на здравеопазването Божидар Нанев за сключването на неизгодни сделки между Министерство на здравеопазването и Рош България за доставка на антивирусното лекарство.

От фирмата посочват, че предложената от тях цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в позитивния лекарствен списък.

Според обвинението от тези сделки за 6,5 млн. лв. са произлезли значителни вреди на стойност 2,5 млн. лв. Сумата се явява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и договорената цена от министерството за доставка с Рош България.

По-рано днес Божидар Нанев обяви, че подава оставка във връзка с повдигнатите обвинения, които той определи като "напълно неоснователни".

„За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост“, заяви здравният министър.

По думите на прокурор Маргарита Немска по-изгодната британска оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договорите с Рош. Тя не коментира дали се смята, че Нанев лично се е облагодетелствал от сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
fallback