fallback

Предплатена аренда и продажба на земя – една от договорените мерки

Съкращаването на публичните разходи нямало да включва орязване на заплати, застрахователите ще имат нов данък, но по-нисък от предвиденото

18:35 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Десет процента от свободните 1 300 000 дка земи на държавния поземлен фонд да бъдат обявени за продажба на публичен търг, а 90% да бъдат обявени отново на търг, но за дългосрочна предплатена аренда.

За това са се договорили социалните партньори на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи пред журналисти председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев.

Предвидената антикризисна мярка за орязване на публичните разходи с 10% ще бъде извършена след доуточняване в кои администрации са направени вече реформи.

Предложението е да не бъдат орязвани заплатите на служителите във вече реформираните ведомства, а да бъдат съкратени някои текущи разходи.

Що се отнася до застрахователните компании, за които беше предложен нов вид данък, стана ясно, че той ще влезе в сила от 1 юли, но с различна ставка от предвидената. 

Предложението преди няколко дни беше да бъде възстановен данък върху оборота, от което се очакваше в хазната да влязат допълнително 100 млн. лева. за покриване на дефицитите от над 1,5 млрд. лв. в бюджета.

След протест на застрахователни дружества срещу антикризисната мярка социалните партньори са се договорили за нов вид облагане, но с по-малка ставка, което ще донесе 50 млн. лева приходи в бюджета.

По думите на Дечев на заседанието на НСТС е представена европейска директива, която задължава така или иначе компаниите от 2012 г. да плащат върху обема на застрахователните премии, а не върху печалбата. Окончателното предложение е с преговори между Асоциацията на застрахователните, Министерството на финансите и Комисията по финансов надзор до 2012 г. да се стигне до изпълнение на директивата, като от 1 юли т.г. се променя режимът на облагане, но с цялата ставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 09.09.22 г.
fallback