fallback

Плевнелиев не вярва някой да бъде осъден заради необезпечените договори

Бюджетът се прави за една година, трудно може да се накаже някой, че не е предвидил липса на пари през следващата, смята министърът

13:31 | 30.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Лично аз съм скептик за това дали прокуратурата може да подведе някого под отговорност заради сключването на необезпечени договори и това ще е изключително трудно“, коментира пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Изказването му беше направено във връзка с образуваното в понеделник досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на стойност над 2,1 млрд. лв. Контрактите са подписани през последните две години на управление на предишното правителство и в момента за тях в бюджета няма осигурени средства.

Половината от тези договори са на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По думите на Росен Плевнелиев „този начин на сключване на договори“ масово се е практикувал през последните 20 години.

Според него обаче да се търси наказателна отговорност е трудно, тъй като винаги може да се даде аргументът, че при подписването съответната администрация или министерство са смятали, че през следващите години ще има средства, тъй като държавният бюджет се прави за една година.

В края на 2008 г. предишното правителство дори е форсирало подписването на договори със строителни фирми, което сега създава голям проблем, каза още Плевнелиев.

По думите му по това време предишните управляващи вече са знаели, „че кризата идва в България“, но пък е възможно да са вярвали, че със сключването на повече договори с бизнеса ще намалят ефектите от тежката икономическа ситуация.

Работа е на прокуратурата да направи съответните заключения по този въпрос, каза министърът, допълвайки: „Не виждам голям шанс в тази акция.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 27.08.22 г.
fallback