fallback

Цената на газа се вдига с почти 11% от април

Предстои леко повишение на цените на парното

17:41 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на природния газ ще се повиши от 1 април с 10,88 процента, т.е. с 44,96 лв./1000 куб. м спрямо сегашните 413,24 лв./1000 куб. м без ДДС, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Решението е взето днес на закрито заседание на комисията.

Предварителното решение на регулатора беше цената на синьото гориво за второто тримесечие да има увеличение от 15%. Предложението на „Булгаргаз“ беше за увеличение на цената на газа с 26% заради недовзет приход от предишен период поради занижените цени.

Днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, цитиран от БТА, че има възможност министърът на икономиката и енергетиката, като принципал на Булгаргаза, да постанови по-ниска цена от пределната, определена от комисията, и тогава цените на парното отопление и топлата вода ще се увеличат с по-малко. В този случай обаче министърът ще трябва в същото време да определи и конкретния механизъм за компенсиране на "Булгаргаз", посочи Семерджиев.

Той обясни, че подходът, който е приложила ДКЕВР при утвърждаването на цените на природния газ е силно рестриктивен към "Булгаргаз", като надбавката от 2%, която се полага на газовото дружество, е намалена до 1,25%.

ДКЕВР предстои да реши какво да бъде повишението на цената на топлинната енергия при различните топлофикации в страната на закрито заседание утре. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
fallback