fallback

ДДС няма да се вдига, останалите антикризисни мерки запълват дефицита

В бъдеще обаче въпросът отново може да бъде отворен, ако се прецени, че не се събират необходимите средства в бюджета

17:20 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството се отказва от идеята си за вдигане на ДДС на 22%, стана ясно след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНР.

"Сметките засега показват, че вероятно няма да се стигне до вдигане на ставката на ДДС", обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му останалите антикризисни мерки запълват дефицита от 1,5 млрд. лева и дори го надвишат.

Въпреки това в бъдеще въпросът отново може да бъде отворен, ако се прецени, че не се събират необходимите средства в бюджета.

По думите на председателя на БСК Божидар Данев е постигнат консенсус по 51 мерки на синдикатите и на бизнеса и 11 мерки на правителството. Той допълни, че данък "Лукс" все пак ще има, но променен спрямо първоначалните обсъждания.

Според Данев налогът ще се плаща съобразно данъчната оценка на 250 кв.м имот в центъра на София. Ако данъчната оценка за имота е на тази стойност или по-висока, данъкът ще се удвоява.

Идеята за повишаване на ДДС с 2% като антикризисна мярка срещна силен протест както от страна на синдикати и работодатели, така и от политическите партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 17.08.22 г.
fallback