fallback

С 12% са се увеличили жалбите до омбудсмана през миналата година

Най-много оплаквания постъпват от граждани от София, Варна и Пловдив

13:20 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

През 2009 г. до омбудсмана на България са подадени 2686 оплаквания, които са с 12% повече в сравнение с предходната година. С това жалбите и сигналите до омбудсмана за времето на съществуване на институцията стават повече от 11 000. Най-много оплаквания постъпват от граждани от София, Варна и Пловдив.

Това става ясно от внесения днес в Народното събрание годишен доклад на омбудсмана Гиньо Ганев.

През 2009 г. омбудсманът е участвал в шест дела пред Конституционния съд, четири от които са образувани по негово искане - по повод на предвидената в Закона за енергетиката „сградна инсталация“, която се плаща от потребителите на топлофикациите, за ДДС върху адвокатската защита, за разпоредби от ГПК, които накърняват правото на защита и др.

Помолен да коментира искането за импийчмънт на президента Георги Първанов, омбудсманът Гиньо Ганев каза, че мотивите към искането не говорят за тежко посегателство върху Конституцията или за измяна, каквито са основанията за прекратяване на пълномощията на държавен глава.

Ганев изрази надежда предстоящият дебат в парламента да бъде върху политиката и отбеляза, че волята на Народното събрание може да отнесе случая до Конституционния съд (КС), който обаче трябва да се произнесе с мнозинство. Той изрази съмнение, че в КС ще се намери такова мнозинство.

„Бих посъветвал политическите сили, ако са сили - като са внесли това искане за импийчмънт, да сметнат, че с това са направили големия морален укор, а не да чакат непременно КС и той със свой акт да се произнесе, че обезсилва правата на президента“, посочи Гиньо Ганев. „Нека депутатите да вземат решение, да го внесат в Конституционния съд и оттук-нататък всичко е в ръцете на съда“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
fallback