fallback

Преглед на печата за 29 март

08:09 | 29.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дават на концесия част от летище София в. Новинар

Част от летище София ще бъде дадено на концесия. Това обяви вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в предаването “Неделя 150″ на БНР. Той обясни, че от ведомството подготвят много ускорена концесия на голяма част от транспортните обекти. Сред тях са и летищата в Пловдив, Стара Загора и Русе, както и пристанищата в Бургас и Варна.

Процедурите ще стартират до месец или два. Възможно е някои от тези обекти да се концесионират още до края на годината, въпреки че процедурите са много дълги и тежки, заяви Цветков.

Държавата издържа десетки ненужни агенции и комисии в. Сега

Въпреки кризата и обещанието за оптимизиране на разходите в администрацията държавата продължава да издържа десетки агенции и комисии, ползата от които е спорна, но пък щатовете и издръжката са раздути. На бюджетни пари разчитат 35 изпълнителни агенции, други 37 агенции и комисии, създадени по закон, 23 звена, открити с разпореждане на Министерския съвет. Има и 45 съвета, както и неизвестен брой междуведомствени комисии. Това показва прегледът на съществуващите в момента административни звена, направен от "Сега". Част от тези агенции могат лесно да бъдат трансформирани в търговски дружества и свалени от държавния бюджет.

Най-сериозен потенциал за оптимизация има при изпълнителните агенции към министерствата и в част от създадените по закон национални служби. Тук рекордьор по агенции и раздути щатове е земеделското министерство. Аграрният министър Мирослав Найденов вече обеща да преобразува изпълнителната агенция за борба с градушките в търговско дружество. Това ще свали от издръжка 823 души, които занапред ще разчитат да си заработват заплатите чрез търговска дейност. Това обаче е само едно от звената с раздута численост към земеделското министерство. Впечатление тук прави агенцията по горите, прочула се предимно със скандални заменки, и националната ветеринарномедицинска служба.

Министър праща бирници в панаира за 1.3 млн. лева в. Сега

Държавата ще пристъпи към принудително събиране на дивидента, който "Международен панаир Пловдив" отказва да й изплати. Министър Трайчо Трайков вече е изпратил искането до НАП, в която се вля Агенцията за събиране на държавни вземания. През октомври икономическото ведомство изпрати нотариална покана до панаира за 1 001 445.81 лв. дивидент плюс още над 276 хил. лв. лихви. Дружеството иска разсрочено плащане, като отказва да признае лихвите.

Пампорово иска Европейска купа по ски в. Дневник

Пампорово ще кандидатства за домакин на кръг от Европейската купа по ски в дисциплината слалом. Това разкри за "Дневник" изпълнителният директор на "Пампорово" АД София Цанкова. През изминалия уикенд курортът беше домакин на купа "Пампорово" като двата слалома бяха от календара на Международната федерация по ски ФИС.

Частен КАТ в махалата в. Стандарт

Частен КАТ във всеки квартал. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът днес ще обсъди със синдикатите и бизнеса. Целта е част от дейностите при регистрацията на автомобилите да се дадат на частници и така да се подпомогне бизнесът в кризата. От друга страна, с тази мярка ще се облекчи част от работата на служителите в КАТ, които сега извършват цялата процедура.

Ако тристранният съвет одобри децентрализирането при регистрацията на возилата, то ще се използва швейцарският и германският модел. При първия частни фирми под контрола на полицията извършват техническите прегледи и правят подготовката на документите. Те дори изработват част от бланките и ламинират талоните на возилата. Така полицията само проверява истинността на документите и следи техническия преглед. А след това издава номерата, като ги вкарва в информационния масив. В Германия пък част от видовете номера като транзитните табели или временните регистрации се правят от частни фирми. Това най-вече засяга автомобилите, които напускат страната. При тази процедура в Германия дори не е нужно собственикът на автомобила да го закара в полицията. Регистрацията се извършва само по документи. За сметка на това обаче огромни лицензирани компании като TUV следят техническата изправност на возилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 06.09.22 г.
fallback