fallback

Държавата дава с 35% повече на турската „Мапа Дженгиз“ за магистрала Люлин

Първоначалната цена, с която турската фирма спечели търга, беше 137 млн. евро

14:49 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

В споразумението с турската фирма „Мапа Дженгиз“, изпълнител на строителството на магистрала „Люлин", ще бъде фиксирана цената на обекта да е 185 млн. евро - с 35% повече от първоначално договорената, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той уточни, че това ще бъде записано засега, освен ако сумата не се намали малко до утре, когато трябва да има готово споразумение по всички аспекти с турската фирма, във връзка с претенциите й за увеличение на цената по проекта.

Параметрите, залегнали в проекто-споразумението, вече са изпратени за съгласуване с Европейската комисия, за да се разбере дали те могат да бъдат приети от Брюксел като обективни разходи, допълни министърът, цитиран от БТА.

Първоначалната цена на строителството на магистрала „Люлин“, с която турската фирма спечели конкурса за изпълнител при предишното правителство, беше 137 млн. евро. Във връзка с претенциите на „Мапа Дженгиз“ за повишаване на цената, министър Плевнелиев каза в началото на март, че повишението ще е максимум 20%, въпреки че фирмата претендира за 50%.

От настоящото изявление става ясно, че министерството се е съгласило на повишение на цената с 35%, т.е. с 48 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 25.08.22 г.
fallback