fallback

Съдбата на вдигането на ДДС остава неясна

Когато се говори за вдигане на данъци, трябва да се мисли какъв ще е ефектът от това върху пазара, коментира Трайчо Трайков

11:49 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дали ще се осъществи една от основните и най-спорни антикризисни мерки – вдигането на ДДС от 20 на 22 на сто, и днес не стана ясно. Въпреки че се очакваше правителството да обсъди на днешното си заседание част от антикризисните мерки, след продължилото само около час заседание се оказа, че те не са обсъждани.

Запитан за мнението му за евентуалното вдигане на ДДС министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков не даде пряк отговор, заявявайки, че, когато се говори за вдигане на данъци, трябва да се мисли какъв ще е ефектът от това върху пазара.

„Трябва да се прилагат мерки, които да имат дългосрочен ефект, а не да се търсят краткосрочни ефекти с дългосрочни дефекти. Аз не съм против тази мярка сама по себе си, но трябва да се има предвид, че е важно вливането на инвестиции в страната. Най-добрата антикризисна мярка е вливане на "бензин" в икономиката. Убиването на браншове и намаляването на потреблението няма да свърши работа. Ако се страда, трябва да има перспектива“, каза Трайков.

По повод резултатите от посещението в Катар Трайков обяви, че съвместната държавна компания, която ще бъде създадена, ще бъде с капитал от поне 500 млн. долара и може да инвестира в различни проекти. От българска страна вече са предложени такива, като по думите на Трайков най-голям е интересът към земеделието, тъй като плодородната земя е стратегически ресурс, който в бъдеще ще става все по-скъп.

Една от възможностите е България да участва със земеделска земя, а заинтересованите чужди страни като Катар, Кувейт, Израел и други да инвестират в разработване на съвременно земеделие, включително в поливни системи и други. По този начин, по думите на Трайков, след време България ще остане с направеното, а междувременно ще печелим.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза от своя страна, че на днешното заседание отново не е обсъждана мярката за замразяване на заплатите в държавната администрация. Взето е принципно решение по искане на премиера Бойко Борисов в дадено ведомство да няма служител с по-висока заплата от съответния министър, като от думите му стана ясно, че министрите взимат заплата от порядъка на 2700-2800 лв.

Като антикризисни мерки, свързани с неговото министерство, Найденов посочи предложение на синдикатите да бъде продадена земя от държавния поземлен фонд. Тази земя сега се дава под наем, но има проблеми със събираемостта му. По оценка на Найденов ако се продадат около 1 млн. дка земя по средна цена 350-400 лв./дка, то директно в бюджета може да влязат около 350-400 млн. лв.

Найденов също посочи, че има голям интерес от страна на Катар за инвестиции в земеделието с предложения за конкретни суми, така че ще се прецени кой вариант ще е по-благоприятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 04.09.22 г.
fallback