fallback

Преглед на печата за 25 март

07:58 | 25.03.10 г.

Преговорите в тристранката удариха на камък в. Дневник

След "безпрецедентния диалог" и "великолепния консенсус", с които синдикатите и работодателите се похвалиха след първия ден от преговорите с правителството, вчера усилията им да постигнат съгласие в съвета за тристранно сътрудничество за новите антикризисни мерки удариха на камък.

"Не можахме да работим по мерките в конкретика. Имаше много анализи, много информация", заяви лидерът на КНСБ Желязко Христов след края на над четиричасовото заседание, започнало с изслушване на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Най-спорните въпроси - за цените на тока, парното и природния газ и вдигането на ДДС на 22% останаха за решаване в следващите дни.

Морската градина във Варна да стане общинска реши ОбС в. Дневник

Историческото ядро на морската градина във Варна да премине от държавна в общинска собственост. Това реши Общинският съвет, като "против" гласуваха единствено Цанко Цветанов и Стелиян Севастиянов от Синята коалиция. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Министерския съвет, съобщи "Дарик радио".

След гласуването политическа партия "Зелените" разпространи съобщение, че гражданските организации са в готовност да инициират петиция срещу деактуването на морската градина от изключителна държавна в публична общинска собственост. Петицията ще бъде адресирана до Общинския съвет, кмета и централната власт, както и до европейските институции.

Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв. в. Сега

Въпреки изявленията на премиера Бойко Борисов, че цялата нация трябва да понесе солидарно негативните последствия от предишното управление и ще се режат безкомпромисно разходи и заплати, държавните чиновници побързаха да си раздадат парите, полагащи им се за дрехи от бюджета. Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 000 служители в администрацията.

Това е една от антикризисните мерки, по които има съгласие между синдикатите, работодателите и правителството. Очевидно тя няма как да бъде вече реализирана.

Парите на университетите вече ще зависят от качеството в. Сега

След години на финансова уравниловка държавата най-сетне е на път да обвърже субсидиите за университетите с предлаганото от тях качество на образование. Новият проектозакон за висшето образование предвижда слабите факултети да губят до 60% от превежданите от държавата средства за издръжка на студентите, а най-добрите да получават до 40% повече от базовия норматив.

Това се разбра при първото представяне на готвения от работна група към съвета на ректорите проект. Текстът е съгласуван с просветното министерство, но може да претърпи промени покрай течащото в парламента приемане на закона за академичния състав и взимането на окончателни политически решения по най-спорните въпроси, обясни председателят на съвета на ректорите проф. Борислав Борисов.

Пазаруваме в Румъния в. Стандарт

Българите пак прецапаха Дунава. Докато преди година румънците пълнеха багажници със стоки от магазините ни, сега добруджанци пълнят торби при комшиите. В почивните дни колони от автомобили задръстват пункта на Кардам към Констанца. Разстоянието е стотина километра, но пък храните и дрехите са на много по-изгодни цени, отколкото в Добрич и Варна. Литър бензин пък е с 50 ст. по-евтин, разказаха за "Стандарт" местни хора.

ЧЕЗ се отказа от газов блок в ТЕЦ “Варна” в. Стандарт

ЧЕЗ отказва да инвестира в ТЕЦ "Варна". Най-вероятно ще замразим изграждането на новия 880-мегаватов блок заради несигурност около дългосрочното гарантиране на газовите доставки и силната регулация на цените на тока в България, заявяват чехите, цитирани от "Ройтерс". Компанията щяла да продължи да следи отблизо развитието на енергийния сектор в страната през 2010 г. и можела да преразгледа решението си. От ЧЕЗ обаче не изключват продажбата на ТЕЦ "Варна", за която "Стандарт" вече писа. Дружеството опроверга слуховете за плановете си да се изнесе напълно от България, но евентуалната продажба на ТЕЦ-а говори обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:47 | 07.09.22 г.
fallback