fallback

КФН ще бори престъпленията с декларирани тотални щети

Предвижда се всеки застраховател да представя ежедневна справка за изплатени обезщетения при тотални щети

16:32 | 24.03.10 г.

Комисията за финансов надзор прие промени в Наредба № Iз-41, които целят изграждането на база данни за изплатените обезщетения за тотални щети с оглед противодействие на престъпления, предмет на които са моторни превозни средства, претърпели пътнотранспортни произшествия, определени като тотални щети, съобщиха от КФН.

Проектът на наредбата, приет на първо четене днес, ще бъде публикуван на електронната страница на КФН и ще бъде изпратен за съгласуване на Главна дирекция „Охранителна полиция” на МВР, Асоциацията на българските застрахователи и на Гаранционния фонд.

Наредбата касае документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд.

Приемането на предлаганото изменение в Наредба № Iз-41 е следствие от разпоредбите на чл. 294, ал. 6 и 7, които предвиждат всеки застраховател, който предлага застраховка „Каско на МПС” и/или задължителна застраховка "Гражданска отговорност" да представя на Информационния център ежедневно справка за изплатени обезщетения по застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и застраховка „Каско на МПС“.

В измененията на наредбата се уточнява, че става въпрос за справката само по отношение на „тоталните щети”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 08.09.22 г.
fallback