fallback

Торготерм подготвя рефинансиране на кредити за 4,5 млн. евро

Общото събрание на акционерите трябва да одобри залог на дружеството по негови кредити и такива на мажоритарния собственик

10:10 | 24.03.10 г.

Торготерм АД свиква редовно общо събрание на акционерите си на 5 май 2010 г., с цел овластяване на Съвета на директорите да предостави обезпечение на избрана търговска банка, за задълженията на Торготерм АД и Металкомплектинженеринг АД, показва съобщение на дружеството в Бюлетин Investor.bg.

Планира се да бъдат обезпечени задължения в размер до 4,5 млн. евро, част от които кредити към ОББ, понастоящем при лихва базовия лихвен процент на банката плюс надбавка от 2,5%. Сделката е по чл. 114 от ЗППЦК (Закон за публично предлагане на ценни книжа), който касае големи сделки или сделки с участието на свързани и заинтересовани лица.

Металкомплектинженеринг АД притежава 98% от капитала на Торготерм АД Кюстендил. Даването на обезпечение от Торготерм АД е обосновано с факта, че от години Металкомплектинжинергинг АД и Торготерм АД изпълняват целта си за непрекъснато развитие на дружеството, като за реализацията на тази цел, чрез описаното рефинансиране, ще се реализира намаляване на лихвените плащания по договорите за кредит, което ще позволи да се облекчи дейността и да се подпомогне постигането на поставените пред Торготерм АД цели за разширяване на пазарния дял и подобрение на финансовия резултат.

Стабилизирането на финансовото състояние на мажоритарния акционер ще допринесе за стабилизиране на финансовото състояние на самия Торготерм, поради което сделката е в интерес на участващите страни, се казва в доклада на Съвета на директорите за целесъобразността на предлаганата сделка по чл. 114 от ЗППЦК.

На общото събрание ще се гласуват и рутинни точки като освобождаване на директорите от отговорност за дейността им през 2009 г., приемане на отчета на ДВИ, избор на одитор и други.

Основните продукти на дружеството са кухненско оборудване, електронни табла и електронни шкафове.

За 2009 г. Торготерм АД отчита 385 хил. лв. загуба, но печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 371 хил. лв.

Продажбите се стопяват с 35% на годишна база до 7,05 млн. лв. за 2009 г., спрямо прогноза за 15% ръст на продажбите и 14 пъти ръст на печалбата.

Собственият капитал на Торготерм АД към 31 декември 2009 г. е 4,9 млн. лв., а текущите и нетекущите му пасиви са за 4 млн. лв.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 1,67% до 5,9 лв. за акция и 17,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Торготерм АД(TTV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
fallback