fallback

Преглед на печата за 23 март

07:52 | 23.03.10 г.

Позицията на България пред ЕК: Замените на гори са престъпление, а не държавна помощ в. Дневник

Замените на гори, извършвани от кабинета "Станишев", са били престъпление, а не държавна помощ. Това е официалната позиция на България, която ще бъде изпратена в Брюксел днес. В началото на февруари от главна дирекция "Конкуренция" в ЕК поискаха становище от държавата дали замените при цени, в пъти по-ниски от пазарните, са нерегламентирана помощ или доказателства, че не са. Проверката на ЕК започна след сигнал на няколко екологични сдружения.

Позицията на България е, че замените са престъпление във връзка с националното законодателство, за което има повдигнати обвинения на длъжностни лица, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Един от основните аргументи в защита на тази теза е, че в повечето случаи възползвалите се от сделките лица и фирми не са правили промени в предназначението на имотите, а по този начин не са нарушени принципите на конкурентност.

България ще иска 1 млрд. евро от еврофондовете за пътни ремонти в. Дневник

България ще поиска от Европейската комисия да й разреши да пренасочи 1 млрд. евро по оперативните програми за ремонт на пътищата, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Той посочи, че такова нещо досега не е правено от никоя страна членка.

Армията на здравно неосигурените се увеличи със 700 хил. в. Дневник

От януари 2009 г. до януари 2010 г. нови 700 хил. души са отпаднали от здравноосигурителната система заради неплатени вноски. С тях армията на неосигурените за здраве достигна 1.65 млн. души. Това показва отчетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като се цитират данни на Националната агенция за приходите (НАП), която събира вноските.

Кметовете получават минералните извори в. Стандарт

Кметът ще избира концесионера на минералните извори на територията на общината, която управлява. Той ще решава и как да се ползват водите. Общините ще получат повече правомощия още тази година, предвиждат промени в закона за водите, които ще влязат в Министерския съвет до десет дни. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на празника за Световния ден на водата. В момента голямата част от концесиите върху минералните води се дават от екоминистерството. С промените кметовете ще могат да се разпореждат с изворите, след като получат разрешение от Басейнова дирекция.

ГЕРБ се кани да махне забраната за строеж върху заменени гори в. Сега

Скандален обрат готви ГЕРБ по отношение на замените. Агроведомството е на път да премахне забраната да се строи върху взетите със замяна гори. "Готвим законодателни промени, които ще задължат собствениците на скандалните заменки да заплатят реалната стойност на земите, в случай че искат да строят върху тях", заяви изненадващо вчера аграрният министър Мирослав Найденов. Там, където има сериозни нарушения по договорите, те ще бъдат анулирани, добави още той.

"Заради въведения мораториума общинските и националните инфраструктурни проекти също са блокирани. Ако се наложи някое трасе да мине през гора, ние заради тази забрана не можем да им дадем дори сервитут", твърди още Найденов. В действителност обаче мораториумът, за който говори министърът, не се отнася за общински и национални инфраструктурни проекти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
fallback