fallback

Преглед на печата за 22 март

08:14 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Вече и официално: предизборните бюджети са надвишавани

в. Дневник

Общо над 2 млн. лв е разминаването между отчетените и реално изхарчените средства в двете предизборни кампании - за европейски и за национален парламент, от всички партии, участвали в тях. Това показва одит на Сметната палата, която за първи път получи права да проверява предизборните бюджети на партиите.

Повечето неотчетени разходи са за медийни кампании, билбордове и плакати. Сред основните партии няма формация, чийто отчет да е изряден, показва още одитът. "Синята коалиция", "Коалиция за България", ДПС и НДСВ са надвишили законовия праг за финансиране на кампании - левицата с над 200 хил. лв., десните - със 115 хил. лв., ДПС - с 37 хил.лв, а НДСВ - с 12 хил. лв.

Грешки в кадастъра блокират сделките с имоти

в. Новинар

Над половината кадастрални карти в страната не са верни и заради грешните данни в тях се блокират покупки, продажби и делби на имоти, сочат данните на Нотариалната камара. По думите на шефа на камарата Димитър Танев методологията на Закона за кадастъра и имотния регистър е грешна и трябва да се промени, въпреки че документът е изготвен преди 10 години и за кадастъра са похарчени над 100 млн. лв.

Според него проблемът е, че през това време никой не е съпоставил кадастралните карти с имотите. Не може да има и разлика между парцел и имот, посочиха от камарата.

НАП пуска електронен здравен калкулатор

в. Сега

Тази седмица НАП ще пусне на сайта си електронен калкулатор за изчисляване на неплатените здравни вноски, съобщиха от приходната агенция. Той ще изчислява дължимото заедно с лихвите до определена дата, тъй като сега често се случва граждани с прекъснати здравноосигурителни права да бъркат сумите, които имат да внасят. Препоръчително е когато искат да платят, те да внасят сумите с отделни платежни нареждания за всеки месец.

Бизнесът с корпоративни тренинги се срина в кризата

в. Дневник

"Загубено време и пари без никаква практическа стойност" - "Изкарахме си страхотно". Обикновено това сa крайностите, между които варира отношението на служителите в България към тимбилдинга в тяхната фирма в коментарите им в интернет. Мнението им отразява криворазбраното схващане сред голяма част от техните мениджъри за ползата от подобен подход за сплотяване на персонала, твърдят специалистите.

Това е и основната причина за тоталното орязване на разходите за подобни програми през 2010 г. независимо от това, че поддържането на мотивацията, доверието и лоялността на служителите постоянно се посочва като ключов момент за успеха на всеки бизнес. Другият мотив е пестенето на разходи в кризата.

Заради това представители на консултантски фирми за корпоративни тренинги отчитат срив в поръчките през последните месеци.

Енергото пише сметки на око

в. Стандарт

ЧЕЗ пише сметките на абонатите си наизуст, научи "Стандарт" от източник от Енергото. След връщането на едномесечното отчитане през миналия месец, гръмнал софтуерът на чешката компания, която обслужва Западна България. Така се изгубила възможността за изчисляване на реалните задължения на абонатите. За да не изгуби пари, в дружеството започнали да пишат първите сметки след отпадането на тримесечното отчитане на око, твърди запознатият. Така мнозина изпищяха от тройни суми за електричество, което не са потребили.

Жителите на Белене пращат шаран на премиера

в. Дневник

Категоричното си несъгласие с манипулативното представяне пред обществеността на състоянието на атомната електроцентрала "Белене" ще изразят жителите на община като изпратят на примера Бойко Борисов шаран от "Гьола АЕЦ- Белене".

Това предложение е било огласено по време на среща на жителите на Белене с народния представител от Коалиция за България Румен Петков, Николай Малинов, член на ИБ на НС на БСП и Васил Антонов, председател на Областния съвет на партията в Плевен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 22.03.10 г.
fallback