fallback

Бизнесът предложи антикризисни мерки на правителството

Национално представените организации на работодателите и на работниците и служителите излязоха с общи предложения

15:48 | 21.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Българската стопанска камара оповести пакет от краткосрочни мерки за овладяване на кризата. Те са били разработени съвместно с други водещи организации на работодатели и работници, като Българска търговско-промишлена палата, КНСБ, Асоциацията на индустриалния капитал и други.

Мерките са разпределени в няколко основни групи – за подкрепа на бюджета, за възстановяване на финансовата дисциплина, за осигуряване на допълнителен ресурс за реалния сектор, за подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление, за пазара на труда и т.н.

По отношение на стабилизирането на бюджета организациите предлагат емитирането на допълнителен вътрешен и външен дълг, както и по-активни действия по продажба на емисиите по Протокола от Киото.

Като основни мерки се посочват либерализация на Сребърния фонд и приватизация на миноритарни държавни дялове чрез БФБ, както и изграждането на публични регистри за държавното и общинско имущество, отдадено под наем и на земеделските земи от държавния и общински поземлени фондове и сключените арендни договори.

Предлага се ускорено изграждане на електронно правителство, за да може по този начин да се стигне до оптимизиране на административния състав и подобряване на бизнес климата като цяло.

За пореден път бизнес организациите призоваха за незабавно възстановяване на ДДС и акцизите към фирмите. Предлага се увеличаване на капитала на Българска банка за развитие, за да може да се отдели допълнителен финансов ресурс за реалния сектор.

От бизнеса предлагат премахване тавана на обезщетенията за безработица от 1 юли 2010 г. и определяне нивото на обезщетение като 60% от осигурителния доход преди загубата на работа. Временно, до края на 2010 г. да се намали от 9 на 6 месеца изискването за период, в който лицето е било осигурявано за риска безработица.

Освен това се призовава за увеличаване на броя и размера, както и разширяване на обхвата на ваучерите за храна, като механизъм за подкрепа на реалните доходи на работниците и служителите, и оптимизиране разпределението им между операторите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 03.09.22 г.
fallback