fallback

Борисов: Трябва да издържим една година, иначе фалираме

Периодът на "ощетяване" на различни социални групи може да бъде и по-кратък, каза премиерът

15:28 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Трябва да издържим за половин година, или за една година, в противен случай ще фалираме държавата, заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос, какво ще каже утре на държавните служители, на митничарите и на данъчните служители, които се гласят да протестират заедно с полицаите пред Народния театър, премиерът Борисов отговори, че в ситуация на финансова и икономическа криза, в каквато е целият свят, има два варианта.

„Единият вариант е - отпускаме въженцето, с което държим дефицита, подвеждаме се по всички тези популисти, които това го препоръчват и всички ние, след пет-шест месеца, обедняваме тотално, събаряме борда, ставаме Гърция“, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Всеки ден ще го обяснявам това, ако го разберат, ако не - най-лесното е - вадим, пускаме, харчим фискалния резерв и след това всички се превръщаме в една руина, посочи министър-председателят. Бойко Борисов добави, че иска за четирите години от мандата на правителството да направи магистралите и всичко, което е обещал.

В тази криза трябва да преценим кого да подкрепим - пенсионерите, майките, социалнослабите, или другите групи, които не са в такова затруднено положение, отбеляза премиерът. Трябва да изберем социалнослабите, майките, пенсионерите, които не са виновни, че са в това положение - тях ли да ощетим, или да ощетим примерно, администрацията, добави Борисов.

По думите му едни от тези групи трябва да бъдат ощетени.

„Правим всичко възможно този период на ощетяване да бъде по-кратък - три месеца, шест месеца, една година, за да можем да извадим държавата от кризата“, заяви министър-председателят. Той допълни, че и днес също рейтингите на държавата са възможно най-добрите от 2008 г. насам.

На въпрос дали ще успее да убеди синдикатите да приемат, че мерките на правителството са наложителни, премиерът коментира, че е убеден, че и синдикатите ще приемат всичко разумно, което им се предложи.

„В понеделник ще има среща на тристранката и на нея ще кажем какви други мерки за допълнителни доходи предлагаме“, каза Борисов. Той съобщи, че е получил над 140 мерки и ако е имало рецепта за вярно действие, е щял веднага да я вземе.

Попитан за утрешния протест на полицаите, премиерът Бойко Борисов отговори, че вероятно ще отиде министърът и вицепремиер Цветан Цветанов, а самият той се колебаел дали да отиде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
fallback