fallback

Знаят ли в икономическото министерство какво ще се приватизира чрез БФБ?

Ако се съди по изказванията на различни представители на ведомството, отговорът е „по-скоро не“

15:26 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъдат листвани на борсата. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Тя е и председател на Съвета на директорите на БЕХ.

Предвижда се приватизация на "остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие, но това ще бъде в пакет от дружества", каза Христова, цитирана от БТА. В началото на седмицата като такива бяха упоменати 33-процентовите държавни дялове в електроразпределителните дружества, за които се готви продажба чрез БФБ.

"Откакто са приватизирани, електроразпределителните дружества не са разпределяли дивидент към държавата и към себе си, а са реинвестирали печалбите си в бизнеса", посочи Христова.

Нейното изказване влиза в противоречие с думите на икономическия министър Трайчо Трайков, който заяви в началото на тази седмица пред Investor.bg, че държавните дялове в електроразпределителни дружества може и да не се приватизират чрез борсата, а чрез пряка продажба.

Възможно е и информацията на Мая Христова да не е актуална, защото, действително, Трайков каза в края на февруари, че ще има листване на дяловете в ЕРП-тата, както и на електроенергийния системен оператор (ЕСО), като подготовката за предлагането на акциите вече била започнала.

В същото си изявление отпреди около месец министърът заяви, че се отлага листването на Булгартрансгаз, който е част от БЕХ, но и че отлагането се отнася единствено до това дружество от енергийния холдинг.

Според обявените планове на министерството през миналата есен листването на БЕХ – като една компания или поотделно – трябваше да се случи до средата на тази година.

От обясненията на финансовия министър Симеон Дянков пък става ясно, че при приватизация на дялове в дружества чрез борсата няма да се образува портфейл от тях, а всяко ще се листва поотделно, като е възможно листването да се извърши и на чуждестранна борса.

Преди дни Дянков каза, че на фондовата борса ще бъдат предложени миноритарни дялове на държавата в общо 55 дружества. Конкретно упоменати от него бяха: електроразпределителните дружества, завод „Арсенал“ и Свободна зона Пловдив. Очакванията са листването да се извърши до края на тази година.

„Не е изключено да се извършва и пряка приватизация на държавни дружества“, уточни Дянков.

Трябва да се има предвид, че липсата на активен капиталов пазар у нас води до намаляване на валутните резерви на БНБ, тъй като пенсионните фондове с техните над 3 млрд. лв. активи, както и застрахователите, договорните фондове и банките инвестират в чужбина и валутата у нас намалява.

Такова беше и посланието, което отправиха към правителството съвсем наскоро представители на борсата, пенсионните фондове, борсовите и бизнес асоциациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 29.08.22 г.
fallback