fallback

Получихме последно предупреждение от ЕК заради замърсяване на въздуха

В две зони на България има превишение на пределно допустимите стойности на серен диоксид, смята ЕК

14:00 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

България получава окончателно писмено предупреждение от Европейската комисия (ЕК) поради неспазване по отделен случай на пределно допустимите стойности за съдържание на серен диоксид във въздуха, съобщиха от ЕК. 

През юни 2009 г. комисията изпрати на България първо писмено предупреждение във връзка с предприетите мерки за спазване на пределно допустимите стойности. В оценката на ЕК на отговора от България бе потвърдено, че през 2007 г. както дневната, така и часовата пределно допустими стойности за серен диоксид са били превишени в две зони — едната в югозападната част на страната, а другата — в югоизточната.

С оглед на това комисията счита, че България не е изпълнила изискванията на европейското законодателство. Поради това днес беше изпратено окончателно писмено предупреждение.

От ЕК напомнят, че пределно допустимите стойности за серен диоксид включват както 24-часова средна стойност, която не може да бъде превишавана повече от три пъти за една година, така и средночасова стойност, която не може да бъде превишавана повече от 24 пъти за една година.

От ЕК съобщават още, че са решили да продължат процедурата за нарушение срещу пет държави-членки, които не са спазили изискванията на ЕС за чистота на въздуха по отношение на опасни, съдържащи се във въздуха частици, наречени „фини прахови частици“. Тези частици, отделяни главно от промишлени предприятия и от автомобилите, могат да предизвикат астма, сърдечносъдови проблеми и др.

Съдът на Европейския съюз е сезиран за нарушения на Словения и Швеция, а окончателни писмени предупреждения са изпратени на Кипър, Португалия и Испания.

В тази връзка еврокомисарят по околната среда Янез Поточник заявява: „Замърсяването на въздуха се отразява зле на здравето ни. Държавите-членки трябва бързо да изпълнят изискванията на ЕС за чистота на въздуха и да намалят емисиите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
fallback