fallback

Новият министър няма да прави „революционни“ промени в еврофондовете

Промените ще бъдат бавни и внимателни, казва Томислав Дончев

13:17 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Не могат да се очакват революционни промени от моя страна, доколкото цялата система за разпределението на парите от Европейския съюз (ЕС) е крехка и внимателно се наблюдава от Европейската комисия (ЕК), каза днес новоизбарният министър по управлението на средствата от еврофондовете Томислав Дончев непосредствено след като Народното събрание гласува кандидатурата му.

По думите му резките и революционни движения не биха довели до добър ефект. Промените, които планира за работата на администрацията, Дончев сравни с „бавно, но внимателно вдигане на налягането в системата, за да не се спука някоя тръба".

Според него добър ефект в работата на служителите, и то в кратки срокове, ще настъпи, „след като се облекчат процесите, съкратят се няколко срока в някои нормативни актове - най-вече постановления на Министерския съвет".

Не приемам оценката, че администрацията по дефиниция не работи добре, каза Томислав Дончев в отговор на журналистически въпрос за държавните служители, които работят с европроектите. По въпроса за заплащането на администрацията, работеща по европроектите, министърът каза, че то трябва да зависи от персоналните им заслуги и постиженията на дадено звено.

Дончев изтъкна като предстоящ приоритет в работата си и добрата комуникация с европейските институции, т.е. бързо да се разчитат „сигналите" на ЕК и адекватно да се изпраща обратна информация от наша страна.

В тревожната ситуация сме, тъй като има общини, които никога не са кандидатствали за евросредства, коментира Томислав Дончев, посочвайки, че „това не може да бъде допускано, когато парите от бюджета за инфраструктура са недостатъчни“.

Дончев допълни, че остава да се реши от Министерски съвет въпросът дали в правомощията на министъра по еврофондовете ще влиза и санкционирането при нарушения, каквото предложение направи по-рано днес от парламентарната трибуна Иван Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 02.09.22 г.
fallback