fallback

Ралица Агайн: Регионалното инвестиране е ключът за по-висока ликвидност

Можем да направим региона атрактивен не само за нас, но и за чужди инвеститори, каза шефът на Булброкърс по време на Деня на Македонската борса в България

12:18 | 18.03.10 г.

Ралица Агайн-Гури. Снимка: КФН

Единственият начин за повишаване на ликвидността е регионално инвестиране. Това каза по време на конференция в София, посветена на македонския капиталов пазар, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн-Гури.

Тя говори и за създаване на връзка между депозитарните институции, тема, която според нея напоследък търпи значително развитие.

Македонският пазар е със сходни величини като българския и проблемите са подобни, включително и ликвидността, заяви Ралица Агайн-Гури.

„Да не позволим на пазара да бъде подведен от депресионни настроения и имаме достатъчно възможности да направим нашия регион атрактивен не само за нас, но и за чужди инвеститори“, заяви по време на събитието Иво Сеизов, изпълнителен директор на ИП Булброкърс.

Общата пазарна капитализация на региона е 73 млрд. евро, от които на БФБ София са 5,7 млрд., на МФБ-Скопие - 2,04 млрд. евро, на Загребската фондова борса - 25,4 млрд. еврро, на Букурещката - 23 млрд. евро, на Белградската - 8,7 млрд. евро и на Люблянската - 8,5 млрд. евро. Вижда се, че БФБ-София не предоставя достатъчно възможности, сподели Сеизов.

От декември 2009 г. македонският посредник Евроброкер, предлага първата платформа за електронна търговия на Македонската фондова борса, като това е Мета трейдър 4. Евроброкер и ИП Булброкърс са с общ собственик – Финансия груп.

На "Деня на Македонската борса в България" присъстваха още изпълнителният директор на Македонската фондова борса Иван Щериев, представители на публичните дружества Комерциална банка, Гранит и Алкалоид, както и Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.

В рамките на събитието бяха представени някои от най-ликвидните дружества в Македония

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 28.08.22 г.
fallback