fallback

Столична община мисли как да контролира ремонтите по улиците

Сред обсъжданите мерки е изпълнителите на некачествени ремонти да трябва не само отново да ремонтират, но и да бъдат глобявани

08:33 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Столичната община обмисля нови мерки за контрол на качеството на ремонтите на уличната мрежа, съобщи заместник-кметът на Столична община Любомир Христов.

Гаранцията на извършваните в момента частични ремонти в столицата по закон е една година, но по сключените договори с изпълнителите на ремонтите е две, обясни заместник-кметът, цитиран от БТА.

Даже и след изтичането на договорите, които приключват през това лято, гаранционните срокове продължават да важат и при констатирани нередности фирмите-изпълнители ще трябва да ремонтират за своя сметка отново участъка.

При бъдещата процедура, която предстои да се обяви за извършването на частичните ремонти на уличната мрежа, ще бъдат заложени допълнителни санкции за фирмите-изпълнители на ремонтите освен досегашната - повторен ремонт. Обмисля се дали при некачествените ремонти да не се вземат и пари от банковата гаранция за добро изпълнение, която трябва да депозира изпълнителят, каза Христов.

Заместник-кметът на Столична община посочи, че заради износване на горния слой на асфалтовата покривка голям процент от улична мрежа в столицата не е в добро състояние. От цялата улична мрежа, която е 3 400 километра, в последните години основно са ремонтирани около 100 километра, отбеляза той.

По улиците и булевардите се извършват частични ремонти, което на прост език означава - запълване на уличните дупки. По думите на Христов голяма част от улиците в столицата не са ремонтирани основно през последните 30 години. Той направи аналогия със състоянието на по-голяма част от пътната мрежа в страната, където има подобен проблем.

Според Христов улиците в най-лошо състояние са вътрешно-кварталните, но не може да се отмине фактът, че булевард „Ботевградско шосе“ се нужда от основен ремонт, както и участъкът на „Цариградско шосе“ от бул. „П. К. Яворов“ до кв. „Горубляне“. Поради липсата на толкова голям финансов ресурс за основен ремонт общината няма избор, освен да прави текущи ремонти, каза заместник-кметът.

Средната цена на един частичен ремонт по пътното платно от един квадратен метър е 80 лева, но това не е точната цена за ремонта, обясни Христов. Цената зависи и от дълбочината на асфалта, която трябва да се положи.

Христов отбеляза, че температурите в момента предполагат за частичните ремонти да се използва топъл асфалт, който има по-добра степен на сцепление с основата, върху която се полага. Студеният асфалт може да се ползва при ниски температури, той е значително по-скъп, но не толкова ефективен, посочи той.

Все още не са ясни улиците, които ще бъдат изцяло ремонтирани тази година, посочи Христов. Уточняването на списъка ще стане след приключването на текущите ремонти и преглед на средствата, с които общината ще разполага след тях.

През 2008 година в София за текущи ремонти са вложени 42 млн. лв., през 2009 - 27 млн. лв., а тази година парите са на същото ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 11.09.22 г.
fallback