fallback

Големи надписи по опаковките ще трябва да указват за наличие на ГМО

Депутатите приеха, че с едно разрешително екоминистърът ще може да разреши освобождаването на едни и същи ГМО (или комбинацията от ГМО) на едно място или на различни места, но ако те се отглеждат със същата цел

15:17 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съдържание на генетично модифицирани организми (ГМО) в продукт ще се обозначава с два пъти по-големи букви в сравнение с другата част от надписа върху опаковката и с различен цвят и шрифт. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Задължително е за всеки продукт с ГМО да има такова обозначение.

Депутатите приеха, че с едно разрешително екоминистърът ще може да разреши освобождаването на едни и същи ГМО (или комбинацията от ГМО) на едно място или на различни места, но ако те се отглеждат със същата цел.

Едно разрешително, но за отглеждане на различни ГМО може да стане след оценка на риска за всяко отделно място и като се спази процедурата за издаване на разрешително, се посочва още в допълнителната алинея.

Допълнението в закона не беше подкрепено от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция, които настояваха при искане в околната среда да се освободи ГМО, да се издава отделно разрешително при всеки един случай.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова определи като опит за бавене на промените критиките, че законът става прекалено либерален. „За четири месеца се изрекоха огромен брой лъжи“, каза тя в пленарната зала. Според Иван Алексиев (ГЕРБ) опозицията не чете законопроекта в неговата цялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
fallback