fallback

С до 5% поскъпва токът от 1 юли

След 3 години електроразпределителните ни дружества трябва да постигнат показатели за качество на тока, равни на европейските

08:37 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличение с 5% на цената на тока от 1 юли е максималното възможно увеличение. Има достатъчно данни засега, че няма да има основания за по-голямо повишение на цените. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Предложеното от ЕВН увеличение на цената на тока за бита е средно с близо 3%, Е.ОН иска средно увеличение от 11,6%, а ЧЕЗ предлага поскъпване с 9,4 на сто.

В нова методика, която ще обвърже приходите на електроразпределителните дружества с показатели за качество, ще бъде заложено изискване за намаление на годишна база средно със 7 на сто на непланираните прекъсвания на тока и с 3 на сто - на планираните.

След три години дружествата трябва да постигнат показатели за качество на тока, равни на европейските, заяви Семерджиев, цитиран от БТА.

До седмица ще бъдат приети новите общи условия за електроразпределителните дружества, които предвиждат уеднаквяване на дължими наказателни лихви за клиентите и за дружествата, забрана за спиране на тока през почивни дни, както и изрично информиране при изключване на тока.

Считам за много разумна инициативата за законодателна промяна по отношение на уредите за топлинно счетоводство, коментира Ангел Семерджиев. Ако се премахнат пречките пред свободното предлагане на различни услуги от компаниите за топлинно счетоводство, това ще доведе до по-високо качество на услугата и до намаление на цената, смята председателят на енергийния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 08.09.22 г.
fallback