fallback

Преглед на печата за 17 март

08:12 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка: Няма време да отлагате по-късното пенсиониране

в. Дневник

Населението на България застарява и намалява с "най-драматични" темпове в ЕС - през 2025 г. всеки пети българин ще е навършил 65 години. В същото време пенсионната възраст в страната остава сред най-ниските в съюза.

Перспективата - все по-малко работещи да издържат все повече пенсионери, докато системата се срине. Алтернативата - обществото да не отлага повече дебатите за реформата на системата и за повишаването на пенсионната възраст. Констатациите и изводите са на Световната банка и бяха представени на дискусия за проблемите на пенсионната система в понеделник.

150 фермери завеждат дело срещу фонд "Земеделие"

в. Сега

150 млади фермери подготвят колективен иск срещу фонд "Земеделие" заради проявен от ведомството произвол. Всички потърпевши имат одобрени проекти, но дни преди да си получат субсидията, администрацията отказала плащането.

"Фондът ни изпрати писма, в които заявява, че ни анулира проектите, защото още при кандидатстването преди 1 година не сме приложили разрешително от Изпълнителната агенция по семеконтрол. Заради този лист хартия на всеки от нас са отказани по 50 000 лв.", алармира вчера Милен Младенов. Общо за 150-те човека това са над 7 млн. лв., които ще си искат по съдебен път.

"Същите чиновници проверяваха проектите ни поне 5 пъти и нито веднъж не споменаваха за този сертификат, а сега направо ни отказват субсидиите. Защо тогава ни одобриха проектите, като е трябвало да има и този документ?", попита риторично Младенов. Той показа и списъка с изискваните 15 документа за кандидатстване, но там въпросното разрешително не фигурира като условие.

“България Ер” с нов шеф

в. Стандарт

Шефът на "Летателна дирекция" на "България Ер" Янко Георгиев ще оглави националния превозвач до дни, научи "Стандарт". Дългогодишният изпълнителен директор на компанията Димитър Павлов е бил освободен от Управителния съвет в петък, съобщи сигурен източник. Поискал е да бъде освободен по лични причини, казаха негови колеги от авиационния бранш. "Не мога да коментирам, докато не излезе съдебното решение за промяната в борда на "България Ер", заяви Павлов. Той определи Янко Георгиев като "почтено момче". Отличен пилот на Еърбъс, специализирал е и е летял в Канада.

Румънски бизнесмени обмислят регистриране на фирмите си у нас

в. Дневник

Все повече румънски бизнесмени обмислят възможността или предприемат реални стъпки за регистриране на фирма в България и извършване на своята дейност чрез нея. Причините са в по-ниските данъци у нас, възможността за по-лесно възстановяване на данък добавена стойност (ДДС), както и сравнително по-предвидимите и последователни действия на българската данъчна администрация. Тези тенденции сподели пред "Дневник" изпълнителният директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП) Емилиян Енев.

През последните няколко месеца румънското правителство публикува извънредни постановления, които променяха регулаторната рамка и средата за бизнес в северната съседка. Това доведе до хаос в счетоводното отчитане на дейността на румънските компании, а случаите на съставяне на актове при проверки и ревизии стават обичайна практика.

Искаме 1.5 млрд. евро за пътищата, за да няма кръпка до кръпка

в. Новинар

ЕНП да помогне чрез лоби през Европейската комисия и Барозу за отпускането на пари за реабилитация и цялостно преасфалтиране на улиците. Това заяви премиерът бойко Борисов след среща с шефа на ЕНП Вилфред Мартенс. По думите на Борисов сумата, която ще ни е необходима, е около 1-1.5 млрд. евро. Той допълни, че средната възраст на асфалта в България е 30 години.

"Тук таме има по София, където съм направил, нов булевард. Всичко останало е кръпка до кръпка", обясни премиерът. Според него това е една от мерките, с които можем да се справим с кризата. Подкрепата пък от страна на ЕНП намира израз на солидарност, тъй като "иначе сами не можем да се оправим". По думите на Борисов, ако те ни помогнат, рязко ще се усети, че сме в Европа.

Много малко администрации предлагат онлайн "Достъп до информация"

в. Новинар

Само 142 от 511 административни структури на изпълнителната власт предлагат онлайн услугата „Достъп до информация“. Подобренията в звеното са под 50%. Проучването е направено тази година и оценява изпълнението на задължението за онлайн публикуване броя институции, които имат обособена секция за достъп до информация и какво е нейното съдържание, как се отговаря на заявления, подадени по електронен път.

Резултатите показват, че институциите след изграждане на първоначалния вариант на сайта си след това не отделят внимание за неговото поддържане и усъвършенстване. Според 38% от анкетираните граждани в България правото на достъп до обществена информация е законово в сравнение с 32% за септември 2008 г. 45% знаят, че има Закон за достъп до обществена информация в сравнение с 40% през 2008 г. 41% знаят за съществуването на програмата "Достъп до информация" в сравнение с 34% през 2008-а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 06.09.22 г.
fallback