fallback

Трайков: Дяловете в ЕРП-та може и да не се приватизират през борсата

При приватизация на дялове в дружества чрез борсата няма да се образува портфейл от тях, а всяко ще се листва поотделно

15:18 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните дялове в трите електроразпределителни дружества може и да не се приватизират чрез борсата, а чрез пряка продажба, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в отговор на въпрос на Investor.bg.

По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви, че се създава държавна компания, в която ще влизат миноритарните държавни дялове в 55 фирми, които ще се приватизират чрез фондовата борса. Сега Трайков уточни, че не всички дружества, дялове от които ще влязат в бъдещата консолидационна компания, ще се приватизират чрез фондовата борса.

Той посочи още, че общият брой на въпросните дружества може да е по-малък от 55. За да бъде създадена по-скоро консолидационната компания, тя ще се организира на основата на вече съществуващо държавно дружество, което обаче почти няма дейност. Трайков не уточни кое може да е това дружество.

Той посочи още, че при приватизация на дялове в дружества чрез борсата няма да се образува портфейл от тях, а всяко ще се листва поотделно, като е възможно листването да се извърши и на чуждестранна борса.

Във връзка с изнесената днес от премиера информация, че задълженията на НЕК са достигнали 1 млрд. лв., Трайков коментира, че всъщност тези задължения идват основно от забавеното строителство на АЕЦ Белене и хидровъзел "Цанков камък". Строителството на двата големи инфраструктурни обекта се забавя, заради което стойността им като цяло расте.

По думите на Трайков НЕК има и малки по размер други задължения, но те са в границите на нормалното и се обслужват навреме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 15.03.10 г.
fallback