fallback

Кристалина Георгиева подкрепи „гъвкавата политика“ в страната

Да се надяваме, че към есента България и светът ще тръгнат напред, каза еврокомисарят след среща с премиера

13:10 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„В условията на криза има параметри на неизвестност, в други страни от Европейския съюз (ЕС) също се правят корекции на икономическата политика. Най-важно е да има баланс между контрола на разходите и стимулирането на икономиката.“

Това заяви след среща с министър-председателя Бойко Борисов еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управление на кризисни ситуации Кристалина Георгиева.

Коментарът й беше направен във връзка с журналистически въпрос за нейното мнение относно действията на правителството за промяна в кратки срокове на важни решения, последното от които беше на финансовия министър Симеон Дянков за вдигане на здравните вноски. Тази сутрин стана ясно, че това решение е отменено,  като ще се вземе друга мярка – държавните служители да поемат част от осигуровките си, подобно на работещите в частния сектор.

По думите на Георгиева правителството проявява гъвкавост и се вслушва в общественото мнение и бизнеса, което не е лесно.

„Това, което министър Дянков прави и ще трябва да прави, е да адаптира страната към настъпващите промени. Правителството трябва да балансира контрола върху разходите с внимание върху това, че трябва да се гледат и приходите, и да се задвижи бизнесът, защото идват летни месеци“, коментира Кристалина Георгиева.

„Да се надяваме, че към есента България и светът ще тръгнат напред“, каза още еврокомисарят.

От своя страна, Бойко Борисов коментира направеното предложение от президента Георги Първанов за актуализация на бюджета по време на пресконференция миналата седмица с думите: „И без това се предвижда да има актуализация на държавния бюджет през юни или юли“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
fallback