fallback

Преглед на печата за 15 март

08:07 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Проектодокладът на Европейската комисия: Пак няма присъди по знаковите дела в. Дневник

Европейската комисия ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност. Това показва черновата на доклада за напредъка на София в областта на правосъдието и вътрешния ред, която "Дневник" видя.

Документът, който официално ще бъде оповестен до края на март, сочи "сериозни недостатъци". Като особено тревожни са споменати търговията с влияние във Висшия съдебен съвет и убийството на Боби Цанков, който е описан от ЕК като свидетел по важно разследване срещу организираната престъпност.

Кристалина: Дянков е добър икономист, но има голямо бреме в. Новинар

Правителството да не хвърля пари наляво и надясно. Това посъветва в предаването "На четири очи" по Нова телевизия българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й кабинетът трябва да се стреми да задържи макроикономическата стабилност в страната, както и да държи отворени вратите на еврофондовете, които могат да ни помогнат да излезем от кризата.

Засега правителството държи фронта, каза еврокомисарят. „Ако отпуснем юздите, харчим пари и не усвояваме евросредства, можем да изпаднем в тежко положение. Това правителство обаче няма да го допусне”, сигурна е Георгиева. По думите й независимо от сложната ситуация в Гърция, този сценарий няма да достигне България, особено ако успеем да задържим балансиран бюджет. „Ние не сме Гърция”, бе категорична Георгиева. По думите й кабинетът не трябва да се отказва от реформите въпреки недоволството. „Реформи могат да се правят и при криза. Това е моментът, когато трябва да бъдем решителни”, обясни тя. Здравната и пенсионната реформа пък са най-важните, които правителството на Бойко Борисов трябва да реализира.

Собственост за милиони сблъска двама министри в. Сега

Решението на депутатите да отнемат правото на областните управители да продават имоти частна държавна собственост е на път да разпали вътрешна война в ГЕРБ. Броени дни след прехвърлянето на тази дейност към новата мегаагенция за приватизация и следприватизационен контрол се оказа, че регионалният министър Росен Плевнелиев и областните управители са категорично против да се откажат от това правомощие. Това вкарва Плевнелиев в задочен сблъсък с колегата му Симеон Дянков.

Промените в приватизационния закон, които бяха гласувани през февруари, предвиждат областните управители да могат да продават само жилища, ателиета и гаражи. По-големите имоти ще се управляват от тях, а право да ги продава ще има новата приватизационна агенция. В момента имотите частна държавна собственост се продават на търг от областните управители, а ако са с данъчна оценка над 500 000 лв., решението се взима от Министерския съвет.

БТК прецака интернет сайтове в. Стандарт

Гаф на БТК спря няколко големи сайта у нас в неделя. Заради пожар в централата на телекома изгоряха сървъри, които поддържат няколко големи информационни компании. Това съобщиха шефовете на дружествата пред БГНЕС вчера. Инцидентът станал в събота в дейта центъра на телекома (Център за съхранение на данни). Пораженията са огромни. Подобно нещо не се е случвало в нито една страна в света - да изгори дейта центърът на най-голямата телекомуникационна компания, коментираха от засегнатите компании. Като основна причина за тежкия инцидент се сочи липсата на адекватна противопожарна система. Сред пострадалите е и най-големият български интернет портал Дир.бг. Вчера той бе недостъпен заради инцидента.

"Леденика" ще плати 120 хил. лв. акциз и ще бутилира произведената бира в. Дневник

Бирената фабрика на "Леденика" ще може да бутилира произведеното от нея пиво, като в замяна ще трябва да плати акциз за 120 хил. лв., съобщиха от Агенция "Митници". Компанията няма лиценз за производство на бира от края на февруари, когато той и беше отнет от митничарите.

Тогава започна операция на финансовото министерство под кодовото име "Совите", в която бяха включени внезапни проверки на производители, вносители и търговци на акцизни стоки, както и на собственици на казина и игрални зали. "В момента работим, предприели сме всички необходими стъпки, за да възстановим лиценза си", потвърди информацията Михаил Михов, собственик на "Леденика". По думите му в предприятието работят над 500 души и би било пагубно за региона, ако то бъде затворено окончателно.

Винари протестират срещу наредба на Дянков в. Новинар

Над 100 винопроизводители връчиха вчера на икономическия министър Трайчо Трайков протестна декларация по време на откриването на международния панаир „Винария 2010” в Пловдив. Винарите възразяват срещу приета наредба на финансовото министерство, с която всички предприятия за производство на алкохолни напитки се задължават да внедрят за своя сметка специална система, която в реално време да контролира обема и алкохолния градус на спиртните напитки. За да се внедрят уредите, трябва да се инвестират около 60 млн. лв., като цената само на един такъв разходомер е около 20 000 евро, обясниха производители. Това ще доведе до масови фалити в сектора, и то във време на икономическа криза, предупредиха от бранша. Министърът обясни, че от финансовото ведомство са наясно с недоволството и затова се обмисля пробен период на действие на наредбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 26.08.22 г.
fallback