fallback

Акция на седмицата – Оргахим

Компанията оглави дружествата от SOFIX по седмичен ръст след неодобреното от КФН търгово предложение

08:40 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Оргахим АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Това бе позицията с най-голям ръст (5,9%) сред дружествата от водещия индекс SOFIX.

Книжата на Оргахим приключиха седмичната търговия на БФБ на цена от 86,60 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 43,5 млн. лв.

Акциите на дружеството са прибавили 4,3% от началото на годината, а за последната година отбелязват ръст от 44%.

През тази седмица се сключиха 145 сделки, при които бяха прехвърлени 2 342 акции на компанията на обща стойност малко над 200 хил. лв.

По позицията на Оргахим имаше раздвижване, след като в сряда излезе информация за неодобрено от Комисията за финансов надзор (КФН) търгово предложение, отправено към акционерите на компанията.

В първоначалната информация от сряда не бе посочена неговата цена и на следващия ден акциите на Оргахим поскъпнаха с 8,5% до 89 лв.

След края на сесията в четвъртък бе оповестено, че цената на неодобреното предложение е била 85 лв. и в петъчната търговия акциите поеха в тази посока, губейки 2,7% до ниво от 86,60 лв.

Спрямо последната цена преди търговото предложение (регистрирана в понеделник), акциите на Оргахим са поскъпнали с 5,6%.

Днес стана ясно, че Оргахим (заедно с още 4 компании) ще остане в състава на индекса SOFIX, въпреки, че не покрива изискването за оборот от 2,5 млн. лв през последните 12 месеца.

Изваждането на дружеството от индекса би предизвикало разпродажба на акциите му от страна на фондовете и сертификатите, които инвестират в SOFIX.

Консолидираните продажби на Оргахим спаднаха с 26% на годишна база през последното тримесечие на 2009, а за цялата минала година понижението е в размер на 19%.

Ценовите коефициенти на акциите на дружеството са както следва:  

Ценови коефициенти 
P/E -134,39
P/B 0,77
P/S 0,41
  Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение. 

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback