fallback

Първанов против енергийната приватизация, иска актуализация на бюджета

Според президента продължителността на кризата у нас била правопропорционлана на времето на Дянков в кабинета

16:21 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предвижданата приватизация на енергийни фирми в условията на криза не е далновидно решение. Това смята президентът Георги Първанов, който, след като влезе в открита война с финансовия министър Симеон Дянков в последните дни, днес даде обширна пресконференция, на която представи мнението си по основни политически и икономически въпроси.

„Не смятам, че това е най-добрият начин да се напълни хазната. Такъв ход ще се върне с обратен знак при излизането ни от кризата“, коментира още Първанов относно енергийната приватизация, на която немалко пазарни наблюдатели разчитат за раздвижване на капиталовия пазар у нас.

Според президента е нужно да бъде направена актуализация на бюджета и да се допусне минимален структурен бюджетен дефицит.

Запитан докога според него ще продължи кризата у нас, Първанов отговори: „Продължителността на кризата е правопропорционална на присъствието на Дянков в кабинета“.

Към момента никой не може да каже докога точно ще има криза, допълни той. „По всичко изглежда, че тя ще е по-дълга и тежка от първоначалните предвиждания, така че 2010 г. ще е кризисна.“

Коментарът на Георги Първанов за увеличаването на здравната вснока от 8 на 10 на сто беше, че мярката не е антикризисна и натоварва бизнеса, без да гарантира приходи в хазната, нито по-добра здравна услуга. 

Средства може да се намерят от резерва на НЗОК, посочи Първанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 11.09.22 г.
fallback