fallback

Глоба до 2 хил. лв. грози служител на Оргахим заради търговото предложение

Оказва се, че според действащата нормативна уредба търговото предложение за Оргахим е трябвало да бъде обявено от самото дружество преди 7 дни, а не вчера

12:15 | 12.03.10 г.

Виновникът за забавеното оповестяване на търговото предложение за акции на Оргахим е служител на дружеството, показва проучване на Investor.bg.

На първо време търговият предложител е длъжен да уведоми КФН, БФБ-София и емитента в деня на регистрацията на търговото предложение, която е 26 февруари 2010 г., което е било осъществено от търговия предложител.

Според чл. 151 ал. 5 от ЗППЦК и чл. 32 ал. 1 от Наредба 13 на КФН, в срок от 7 дни от получаването на търговото предложение, емитентът трябва да изготви становище за него.

Становището на управителния орган във връзка с отправено търгово предложение е вътрешна информация според точка 1.22 от Приложение 9 на Наредба 2 на КФН и трябва да бъде оповестено чрез съответния информационен канал.

Нарушилите Наредба 2 се глобавят според чл. 221 от ЗППЦК, който за нарушения на чл. 151 ал. 5 предвиджа глоба от 500 до 2 000 лв.

Оргахим АД обяви за търговото предложение едва вчера (11 март 2010 г.), въпреки че седемдневният срок е изтекъл на 5 март 2010 г.

Както Investor.bg вече писа, КФН и БФБ-София получават още в първия ден информация за търговото предложение, но КФН публикува, че има такова предложение дълбоко (в 6-то подменю) в базата данни на уеб сайта си.

Според информация на Investor.bg в момента тече съгласувателна процедура по Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и се обмисля възможност инвестиционната общност (включително акционерите на емитента) да получава информация за търгово предложение в деня на регистрацията му.

Сегашният времеви лаг от 7 дни създава ненужни предпоставки, някои от имащите информацията за търговото предложение, поради служебното си положение в институциите или емитента, да я разпространи, включително с цел облагодетелстване.

Нужно е да бъде уточнено и каква информация от търговото предложение да бъде публикувана - дали просто, че има такова предложение, или целият документ, включително предложената търгова цена и обосновката на изчислението й.

Във фен страницата на Investor.bg във Facebook брокери коментираха темата за оповестяване на търговите предложения по следния начин.

Владимир Малчев

"Крайно време е в момента на регистрация на търгово, преди още да е одобрено, същото да е достъпно за инвеститорите, защото те трябва да имат възможност да изразят становището си по предложението. Така при разрешаването или не на търговото, КФН ще има предвид мнението на миноритарните акционери"

Мария Сивкова

"Сега при регистрация на търговото то се предоставя и на служителите на емитента и те могат да дадат становище по търговото. Но миноритарните акционери са най-засегнати, защото търговото се отправя именно към тях. Например, къде е логиката персоналът, който се грижи за почистването на офиса на дружеството да може да изрази мнение преди одобрение на търговото, а миноритарните акционери да не могат..."

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 07.09.22 г.
fallback