fallback

Държавата засега ще плаща само на най-малките строителни фирми

Според Росен Плевнелиев предложението е от Камарата на строителите - „щом казват, ние ще се съобразим“

11:15 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

От Камарата на строителите са предложили при следващото плащане по проекти държавата да плати само на малките строителни компании, които са под най-голям натиск и са изправени пред големи финансови затруднения. Това каза министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред журналисти в парламента.

„Вчера имахме работна среща, на която от камарата дойдоха с изключително разумно предложение, че при следващите плащания може би е добре да се плати само на малките компании, които имат да взимат по-малки суми“, посочи той, цитиран от БТА.

Другият принцип, който Камарата на строителите и Браншова организация „Пътища“ предложиха, е да се плати на всички авансово, посочи Плевнелиев.

„МРРБ решава по прозрачен начин заедно с браншовите организации спрямо ресурса, който има, на кой колко да се плати.“

Когато Камара на строителите каже, че има по-голям смисъл да се плати на малките компании, защото те са най-застрашени, разбира се ние ще се съобразим с това, заяви министърът.

Според последните данни на Българската стопанска камара (БСК) към момента държавата дължи на бизнеса над 618 млн. лв., от тях 556 млн. лв. са към компании в областта на строителството. Не е ясно какъв е делът на „малките, застрашени фирми“.

По думите на Росен Плевнелиев в момента от министерството подготвят с националните браншови организации следващото плащане и изрази надежда да бъде даден ресурс от Министерството на финансите.

Плевнелиев отбеляза, че вече са разплатени 58 млн. лв. и са изчистени публичните плащания на строителите за миналата година за още 26 млн. лв.

„Целта и мое голямо желание е до края на март да достигнем около 100-120 млн. лв. разплащане“, посочи той.

Според министъра правителството ще излезе с обща концепция за разплащането на държавата към бизнеса, тъй като другите министерства се движели много по-назад от МРРБ.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев каза, че е добре държавните служители сами да си плащат здравните вноски. Не трябва да се прави разлика - аз съм бил мениджър на големи частни проекти, сега съм мениджър на големи държавни проекти, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
fallback