fallback

Борисов поиска спешна ревизия на договорите с бизнеса

До седмица премиерът чака справка за всички договори от периода 2007-2009, за които няма осигурено финансиране

17:25 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят Бойко Борисов нареди в сряда на членовете на правителството до една седмица да му представят справка за договорите с фирми, сключвани от министерствата в периода 2007-2009 г. от мандата на предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране.

По думите на премиера това е една от основните причини за забавените плащания към бизнеса, съобщиха от правителствената пресслужба.

Поемането на финансово необезпечени задължения е нарушение на действащите системи за финансово управление и контрол и води до ангажиране отговорността на възложителя – в случая държавата, с обезщетения и неустойки, както и до щети за бизнеса от неизпълнени договори, посочва премиерът.

В средата на декември миналата година министър Росен Плевнелиев заяви, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда да прекрати договори със строителни фирми на обща стойност около 160 млн. лв.

По думите му тогава тези договори са сключени от предишното правителство, основно през 2008 г., като изпълнението им е предвидено да бъде от 2010 г. нататък, но в бюджет 2010 г. не са предвидени финансови средства за разплащане по тези проекти поради липса на такива. Министърът поясни, че проектите са в сферата на пътищата, ВиК сектора и благоустройството.

Освен това ще има и замразени проекти от МРРБ, чието изпълнение ще продължи, когато се намерят средства за тях. Тогава Плевнелиев посочи, че не очаква строителните фирми да търсят неустойки за разтрогнатите договори, защото в тях има клаузи за т.нар. „форсмажорни обстоятелства“.

Министерството на околната среда и водите също разтрогна договори с фирми и общини за милиони лева поради липса на средства.

Министър-председателят днес е поискал и справка за периода 2007-2009 г. за всички договори по обществени поръчки, по които по-късно са сключени анекси и новите клаузи водят до задължение на държавата да плаща повече от сумата, с която е спечелена обществената поръчка.

При управлението на предишното правителство по закон сключването на анекси беше разрешено. Сега вече тази процедура е доста усложнена.

Преди дни по неофициална информация се разбра, че турският консорциум „Мапа Дженгиз“ е поискал още 70 млн. евро за довършването строителството на магистрала „Люлин“. Тази сума е с 50% повече от цената, на която беше спечелен търгът (137 млн. евро) от компанията. Тази сутрин министър Росен Плевнелиев публично заяви, че държавата ще се съгласи максимум на до 20% увеличение на цената, т.е. до 27 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
fallback