fallback

Процедура по обжалване автоматично ще спира обществените поръчки

Докато тече обжалване, договор може да има само по изключение, но фирмата рискува глоба до 10% от стойността на поръчката

15:47 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Когато има процедура по обжалване на конкурс, проведен по Закона за обществените поръчки (ЗОП), да не се сключва договор със спечелилата търга фирма до приключването на всички съдебни спорове. Това основно предвиждат предложените от правителството промени в Закона за обществените поръчки, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след днешното заседание на Министерски съвет.

Според новите законови изисквания, които се очаква да влязат в сила след гласуването им в Народното събрание, договор при започнала процедура по обжалване ще се сключва само по изключение. Ако обаче след обжалването казусът не се реши в полза на фирмата изпълнител, с която вече е сключен договор, то на нея може да й бъде наложена имуществена санкция в размер от 3% до 10% от стойността на сключения договор.

При действащите сега разпоредби на ЗОП процедура по обжалване (каквато има при повечето конкурси за големи проекти) не спира сключването на договор със спечелилата търга фирма. Тоест тя може да започне строителни или други работи по изпълнение на договора.

Точно обратното спрямо предвижданите промени – в момента несключването на договор в такива случаи е изключение и то при евентуално одобрение на отделна молба от оспорващия конкурсната процедура.

Обжалването на търгове по ЗОП, както и досега, ще става пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) като втора инстанция, като и за двете институции законовият срок за произнасянето им е до два месеца.

На практика това означава, че като се вземат предвид и сроковете за решение на участниците в даден конкурс дали да обжалват, то сключването на договор по ЗОП може да се забави с около половин година, и то ако съответните инстанции се произнесат в законовите срокове.

Предлаганите промени в ЗОП предвиждат и да бъде премахнато ограничението за сключването на договори за услуги за срок до 4 години, т.е. с измененията срокът може да е и по-дълъг.

Освен това вече на предварителна проверка ще подлежат всички процедури по ЗОП за проекти, финансирани със средства от еврофондовете, които са на стойност над 1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 09.09.22 г.
fallback