fallback

Обедна почивка от 90 минути е масово явление на борсите в Азия, а на БФБ?

Предвид предложението на БФБ-София за удължаване на сесията и предложенията за обеден междинен аукцион проверихме на кои борси има практика за обедна почивка

15:20 | 10.03.10 г.

Почти всички източноазиатски борси имат обедна почивка от по 90 минути, показа проверка на Investor.bg.

На Токийската фондова борса прекъсването е от 11:00 до 12:30 ч. местно време. В Сингапур похапват от 12:30 до 14:00 ч. местно време, а в Хонконг от 12:30 до 14:30 ч.

Обедна почивка има и на борсите в Шанхай, Куала Лумпур и Джакарта.

Идеята обаче не е приета на запад или изток от страните в Източна и Югоизточна Азия.

В момента на БФБ-София има „предобедна закуска“ или „голямо междучасие“, представляващи междинен аукцион между 10:50 и 11 ч., който може да бъде преместен в обедно време и удължен.

"Аз и много мои колеги, активно търгуващи на БФБ, сме против подобно удължаване", заяви спекулантът Хосе в блога си. Според него е добре поне да се помисли за някакъв вид "обедна почивка" за пазара.

"При равни други условия на този етап оцелявам до 14 ч., но ако сесията се удължи до 16 ч., ще имам нужда от "обедна почивка“, сподели брокер, чиято анонимност ще запазим.

В „голямото междучасие“ между 10:50 и 11 ч., си наливам вода и се разтъпквам, сподели брокерът.

Повечето инвестиционни посредници имат по двама и дори повече брокери, но често и в посредниците с двама и повече брокери, на линия е само един, защото другите са ангажирани с други задачи.

Удължаване на търговската сесия до към 16 ч. е една от мерките на БФБ-София за повишаване на активността на пазара чрез покриване на по-голяма част от европейската сесия, с която има корелация, според ръководството на БФБ. Така ще бъде покрито и излизането на данните за щатската икономика, който се публикуват основно в 15:30 ч. българско време.

Темата за обедна почивка и удължаване на сесията на БФБ-София стана широко дискутирана във форума на Investor.bg, като повечето коментари са против удължаването, а според други то има смисъл, ако бъде застъпено и началото на сесията в САЩ (16:30 ч. българско време).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
fallback