fallback

Спадът в промишленото производство се забави до 1%

Производството на инвестиционни продукти намалява с 8,5% на годишна база, а това на продукти за междинно потребление - с 1%

12:42 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на промишленото производство намалява с 0,9% през януари на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение през декември показателят се понижи с 12,1%.

В преработващата промишленост продукцията намалява с 1,5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 1,1%, а в добивната промишленост - от 0,4%. Регистрираният спад в производството на инвестиционни продукти е 8,5%, в производството на продукти за междинно потребление - 1%, а в производството на енергийни продукти се отчита ръст с 6,1%.

На месечна база през януари е отчетено намаление на промишленото производство с 14,7%, като спадът в преработващата промишленост е с 19,5%, в добивната промишленост - с 11,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,5%. Намалява производството на изделия от други неметални минерални суровини с 38,9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване (31,3%), производството в печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (25,8%), производството на хранителни продукти - с 25,1%. Същевременно нараства производството на основни метали - с 4,2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,8%.

Също по предварителни данни през януари оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 2,8% на годишна база. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 8,9%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение от 0,2%, a в добивната промишленост - от 0,3%.

В сравнение с предходния месец оборотът през януари намалява с 18,1%, като в преработващата промишленост намалението е с 27,4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 12.09.22 г.
fallback