fallback

Преглед на печата за 10 март

08:00 | 10.03.10 г.

"Трейс" вече заговори за оскъпяване на офертата в. Сега

"Ако се забави много строителството на отсечката от Стара Загора до Нова Загора, предложената от нас цена няма да е вече актуална", обясни пред "Сега" вчера Николай Михайлов, председател на съвета на директорите на "Трейс". Компанията бе избрана за изпълнител на отсечката заради рекордно ниската цена от 138 млн. лв., но все още не е сключила договор заради обжалванията.

"Заложили сме тези цени, ако започнем строителство сега", подчерта Михайлов и поясни, че ако стартът за изграждане на отсечката се забави примерно с една година, цените на материалите ще се увеличат и офертата вече няма да е актуална. При тази цена печалбата на компанията е около 4%, обясни още шефът на "Трейс". Компанията смята да участва и в търговете за другите две отсечки от "Тракия".

2 пъти по-малко българи ще почиват чрез НОИ в. Сега

Националният осигурителен институт отвори през февруари програмата си за профилактика и рехабилитация на осигурени лица. През 2010 г. бюджетът й е орязан наполовина - от 25.9 млн. лв. на 13 млн. лв. Очаква се парите да стигнат за към 24 450 души, които искат да съчетаят профилактиката и рехабилитацията си с безплатна почивка. Намалено е и времето на престоя - до 10 дни за една календарна година. През миналата се поемаха от 10 до 15 дни. Изискването е хората да са изрядно осигурени.

По програмата се заплащат от НОИ не повече от 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно, включително прегледите и изследванията, нощувки, частична парична помощ за хранене в размер на 5 лв. за един храноден. Обикновено това излиза към 500-600 лв. За ядене се доплащат между 15 и 16 лв. на ден. Товарят абонатите на ток с още една такса в. Новинар

Всички абонати на ток да плащат т.нар. такса мощност още от 1 юли тази година, предлага електроразпределителното дружество ЕВН, което доставя ток за Пловдив и Югоизточна България. В момента искането се обсъжда в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев.

Мотивите на енергото да поиска такава постоянна такса са свързани с разходите за поддържане на мрежата, включително и за абонатите с нулево потребление през цялата година. Според Семерджиев обаче, ако такава такса бъде въведена, тя ще важи за всички абонати в страната. До няколко дни идеята ще бъде обсъдена и с другите две енергийни компании – ЧЕЗ и Е.ОН.

Предложението на ЕВН е за месечна такса от 1,80 лв., а според Семерджиев – обсъжданият размер е около 15 лв. на година.

Двойното осигуряване вероятно ще отпадне в. Новинар

Двойното осигуряване, което предизвика острата реакция на малкия и средния бизнес, вероятно ще бъде премахнато още тази седмица, научи "Новинар". Указание на Националната агенция по приходите (НАП) задължи всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват и като такива върху минималния осигурителен доход, без значение дали имат и договор за контрол и управление. В управляващата ГЕРБ дори повдигнали въпроса дали шефът на НАП Красимир Стефанов не трябва да бъде санкциониран заради указанието, а някои дори намекнали за оставката му.

Търсят инженери вместо банкери в. Стандарт

Минни и машинни инженери имат по-голям шанс за работа в кризата. Следват ги химици и технолози. Това показват данните за предстоящото изложение "Кариери 2010", което стартира в понеделник в НДК. Общо около 80 български фирми ще предлагат на студентите възможности за летен или целогодишен стаж. Повече от половината места обаче са в областта на производството. Това се случва за първи път от години насам, призна Светозар Петров, шеф на компанията "Джоб тайгър", която организира изложението. Според него банки и IТ компании, които досега бяха най-напористи при наемането на стажанти, тази година отстъпват на заден план. Някои от тях въобще не са обявили стажантски програми за пръв път в практиката си. Други пък предлагат само кратки стажове, които обикновено не включват вариант за назначение на работа след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 05.09.22 г.
fallback