fallback

Борсови асоциации поискаха от Бойко Борисов листване на държавни компании

Компании от Италия, Франция, Гърция, Норвегия, Полша, Чехия и Румъния са посочени като пример как мажоритарно държавни компании се търгуват на борсите

17:32 | 09.03.10 г.

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков са получили Предложение за насърчаване на развитието на българския капиталов пазар чрез приватизация на компании, чрез БФБ-София, показва писмото на 7 асоциации и пазарния оператор.

В писмото се, казва, че неразвитият капиталов пазар води до изтичане на капитали от страната, което намалява валутните й резерви. Причина за това е, че пенсионните фондове и всички други участници на пазара инвестират в чужбина поради липса на алтернатива у нас.

Посочва се, че проблемът касае 3 млн. участници на капиталовия пазар, както и пенсионни фондове, банки, управляващи дружества, емитенти и инвестиционни посредници.

Според асоциациите приватизацията на 35% от БТК чрез борсата през 2005 г. е подействала като катализатор на пазара и се предлага сега на тържището да бъдат предложени дялове от Български енергиен холдинг, Булгартрансгаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгаргаз, Електроенергиен системен оператор, ТЕЦ Марица Изток 2 и електроразпределителните дружества.

Прави се сравнение с по-силните капиталови пазари в Полша, Румъния, Чехия и други страни, поради държавната подкрепа. Посочва се, че много мажоритарно държавни компании се търгуват на борсите. Такива са ЧЕЗ в Чехия с 69,4% държавен дял, Транселектрика (Румъния) със 76,5% държавен дял, Трансгаз (Румъния) със 75% държавен дял, PGNIG (Полша) със 73,14% държавен дял, Лотос (Полша) с 53,2% държавен дял, Енел (Италия) с 31,3% държавен дял, Терна (Италия) с 36,14% държавен дял, GDF Suez (Франция) с 41% държавен дял.

Други компании са: PGE (Полша) с 85% държавен дял, Енеа (Полша) с 60,4% държавен дял, PPC (Гърция) с 51,5% държавен дял, Electricity De France (Франция) с 85% държавен дял, Вербунд (Австрия) с 75% държавен дял, Ени (Италия) с 38% държавно участие и Statoil (Норвегия) с 67% държавен дял.

В писмото се уточнява и че държавата ще получи средства от продажбата на част от дяловете си, с които ще подкрепи приходите си.

Писмото е подписано от Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), БФБ-София, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Какво се случи на проведена във вторник кръгла маса за развитието на БФБ:

Ана Михайлова: МФ поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар

Бояджиев: Полша е задължила пенсионните си фондове да инвестират само вкъщи

К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 05.09.22 г.
fallback