fallback

К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него

Енергоразпределителните дружества обаче са подходящи, смята финансистът

13:07 | 09.03.10 г.

Говорейки за приватизацията на енергийните компании, трябва да решим кои компании си струват. Енергопреносните дружества са подходящи, защото са големи, всеки от 30-процентовите дялове ще струва по над 100 млн. и пазарът ще ги оцени по-високо от мажоритарите и няма да бъдат отписани. Такова мнение изрази Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана финансов холдинг АД, по време на кръгла маса за капиталовия пазар.

„НЕК актив ли е или пасив“, попита Колчев и отговори, че не би инвестирал в него с всички неясноти около АЕЦ Белене „и други скелети в дружеството“.

Според Колчев Булгартансгаз е малка компания, а Булгаргаз с неясно бъдеще, защото газовите посредници ще бъдат премахвани.

В какво да инвестира в момента Сребърният фонд? В Полимери ли? Няма в какво да инвестира това е истината, сподели Колчев.

Според пазарните оценки стойността на Булгартрансгаз е 1,2-1,5 млрд., апострофира председателят на Българската агенция на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) Любомир Бояджиев.

Освен това ще се махат посредниците между Газпром и Булгаргаз, а не между Булгаргаз и потребителите, допълни Бояджиев. Той обаче се съгласи, че за НЕК има неясноти, като уточни, че има и други енергийни компании, които са атрактивни.

„Ако на Сребърния фонд бъде разрешено да инвестира на БФБ-София, това не означава, че веднага ще започне да купува наред“, сподели Бояджиев.

Още от кръглата маса:

Ана Михайлова: МФ поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар 

Бояджиев: Полша е задължила пенсионните си фондове да инвестират само вкъщи  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
fallback