fallback

Бояджиев: Полша е задължила пенсионните си фондове да инвестират само вкъщи

Това е въпреки европейските директиви. Ефектът: в Полша са регистирани и австрийски банки, и CEZ и много други, сподели директорът на БФБ и председател на БАЛИП

12:55 | 09.03.10 г.

Няма пазар, който да се развива добре и държавата да не е помогнала за това, като примерът е Полша, където полските пенсионни фондове са задължени да инвестират само на полския пазар въпреки директивите на Европейския съюз. Това каза Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) на кръглата маса „Капиталовият пазар в България – накъде след кризата?”.

И това изискване към полските пенсионни фондове, противоречащо на евродирективите, е въпреки че Полша е от седем години в Европейския съюз. Затова във Варшава са листвани и австрийски банки, и CEZ и други компании, сподели Бояджиев.

При нас държавата може да направи две неща. Първото е да листне енергийните компании и второто да даде възможност на Сребърния фонд да инвестира на капиталовия пазар. Само две са държавите, където подобен фонд няма право да инвестира на местния пазар. Дори в Норвегия, която се сочи като пример, където фонд не инвестира в местния пазар, има два фонда, единият държавен антицикличен, който няма право да инвестира в Норвегия, но типичният сребърен фонд има право да инвестира в скандинавската страна, допълни Любомир Бояджиев.

Не може с лека ръка да се каже, че ще се махат компании от фондовата борса, след като някой е давал пари за техните акции, особено в момент на криза. Това е така, защото през 2004-2005 г. с колегите обикаляхме такива компании и ги питахме дали искат търгово предложение за отписване, или ще заемат по-активна позиция в търговията на борсата. Поне 20 компании започнаха по активно да работят и да стават атрактивни за инвеститорите. В момента тези компании отново не са атрактивни. Затова подобни компании трябва да се делистват при възход, защото ако изчакаме още няколко месеца, сигурно ще трябва да делистваме не 200, а 400 компании, и на БФБ-София ще останат 2 компании, смята председателя на БАЛИП и член на СД на БФБ-София.

Моето усещане, е че тепърва влизаме в кризата в България, сподели бившият председател на БФБ-София Виктор Папазов.

Хубаво е, че документът на БФБ-София е кратък и ясен и пожелавам успех на колегите, но не зная дали това е стратегия, тъй като стратегия е нещо, което се прави за 15 години напред. От отговора на въпроса дали искаме приватизацията на БФБ-София да е цел или средство зависи какво точно трябва да се направи, заяви Папазов.

Приватизацията на БФБ-София трябва да е средство за развитието на пазара, но е добре и ако може да се вземат колкото се може повече пари, сподели Любомир Бояджиев.

Планираме да организираме три IPO-та през 2010 г., сподели Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал. Според него трябва да се обърне повече внимание на управлението на Сребърния фонд и инвестирането на средства от него на капиталовия пазар.

Още от кръглата маса:

Ана Михайлова: МФ поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар

К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback