fallback

Ана Михайлова: МФ поддържа стратегията за развитие на капиталовия пазар

Какво казаха институциите и пазарните експерти на кръгла маса за развитието на борсата

12:02 | 09.03.10 г.

Министерство на финансите (МФ) поддържа стратегията за развитието на капиталовия пазар, заяви Ана Михайлова, заместник-финансов министър, по време на кръглата маса „Капиталовият пазар в България – накъде след кризата” провеждаща се днес в София.

Вече бе направена първата важна крачка с избирането на ново ръководство на БФБ, което да е двигател на промените, сподели Михайлова, като припомни, че вчера БФБ представи новата си стратегия с краткосрочни мерки за увеличение на интереса към капиталовия пазар.

Разбира се, още много предстои да се направи, сподели Михайлова, като според нея в последните години БФБ е центъра на инвеститорското внимание и са оправдани очакванията да работи на високо ниво, но развитието на капиталовия пазар е функция от поведението на държавата, Централен депозитар (ЦД), банките, емитентите и др.

От няколко дни започна работа новата система SWIFT, която ще улесни работата и ще активизира търговията с ценни книжа, сподели зам.-министърът, визирайки получаването на SWIFT от Централен депозитар, което ще му позволи да изгради директни връзки с Полския централен депозитар и други институции.

Това, което правителството прави за гарантиране на финансовата стабилност, е ключово, включително мерките за влизане в еврозоната, и минималния растеж на БВП от 0,3% за 2010 г. показва, че се върви в посока на справяне с кризата. Днес видяхме и предварителните данни за 13% ръст на износа през януари на годишна база, съответно високият дефицит по текущата сметка започва да бъде преодоляван и икономиката ни да става конкурентоспособна, обобщи Михайлова.

Вчера асоцииацитие на капиталовия пазар са пратили писмо до министър-председателя, министъра на финансите и министъра на икономиката, енергетиката и туризма със списък с дружества, които са подходящи за борсова приватизация, заяви Васил Велев, председател на АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България), която е организратор на кръглата маса.

Според Велев пропадането на борсовите ни индекси е много по-силно, отколкото трябваше да бъде на база състоянието на икономиката, както и по-силно от това на другите пазари, дори с отчитане на девалвацията на някои чужди валути.

Има нещо, което не е наред, и трябва да решим кое е то, сподели Велев.

Според зам.-председателя на АИКБ Румен Радев, БФБ трябва да разкрива на сайта си получената информация от емитентите, които в момента са длъжни да й предоставят отчети, независимо че ги разпространяват и чрез медия.

Според финансиста Андрей Пръмов 2010 г. ще бъде по трудна от 2009 г. и отимизмът, който той лично е опитвал да разнася, е умрял преди няколко месеца. Според него в момента стойността на БФБ-София при евентуална продажба ще бъде под стойността на нетните й активи, тъй като трудно може да се намери инвеститор, който може да погледне отвъд следващите години. Начин за развитието на борсата е увеличение на капитала, смята Пръмов.

За първи път виждам ясен, кратък и съдържателен документ, каза Камен Колчев, председател на Елана Холдинг, по повод Стратегията за развитие на капиталовия пазар до 2012 г. Аз вярвам в екипа на Борсата, но въпросът е дали той ще бъде подкрепен, сподели Колчев. С тези емитенти обаче не можем да напредваме, с тези емитенти сме дотук, смята Колчев, като уточни, че подкрепя делистването на неликвидните дружества. Такова е мнението и на Андрей Пръмов.

"Аз бих подарил БФБ-София без пари, ако някой сериозен иска да стане собственик на борсата ни. Като я развие, в държавата ще влязат много повече пари, отколкото от приватизацията на самия дял", сподели Колчев.

Още от кръглата маса:

Бояджиев: Полша е задължила пенсионните си фондове да инвестират само вкъщи

К. Колчев: НЕК актив ли е или пасив? Аз лично не бих си купил акции от него 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
fallback